Dan 663.127 žensk

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Petdeset odstotkov mater je starejših od 53 let in mnoge so tudi babice; le 5 odstotkov je starih manj kot 30 let. Polovica žensk pri 29 letih je že doživela materinstvo, pri 35 letih pa so matere že štiri od petih.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, v javnosti ni obeleževal, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je znova začel dobivati prostor tudi v javnem življenju.

Pri nas je 663.127 mater. Te so skupaj rodile 1.348.967 otrok, kar pomeni, da je vsaka rodila v povprečju 2 otroka. Vrednost tega podatka se je v primerjavi s popisom prebivalstva 2002 – takrat so bili podatki o ženskah po številu otrok za vse ženske zbrani zadnjikrat – rahlo zmanjšala, in sicer so ženske, ki so bile matere takrat, rodile v povprečju po 2,1 otroka.

Za zadnjih 150 let je za Slovenijo značilno, da se število živorojenih otrok znižuje, obenem pa se število žensk, ki postajajo matere, povečuje. Rojeva se torej vedno manj otrok, izkušnjo materinstva pa doživlja vedno več žensk. Med materami v Sloveniji jih je največ, več kot polovica (51,9 odstotka), rodilo dva otroka (med materami v starosti od 41 do 69 let vsaka druga); malo več kot četrtina (27 %) imajo po enega otroka; tri otroke je rodila skoraj vsaka sedma mama; štiri ali več otrok pa vsaka s mama.

Polovica slovenskih mater je starejših od 53 let

Ženska, ki je kadar koli rodila, je bila v začetku leta 2011 v povprečju stara 54,8 leta ali 2,5 leta več kot pred desetimi leti. Polovica vseh mater je danes stara več kot 53 let in številne so že babice ali prababice. Sorazmerno malo mater v Sloveniji pa je zelo mladih; le pet odstotkov mater je starih manj kot 30 let, 40 odstotkov pa med 30 in 50 let.

Manj izobražene matere imajo v povprečju več otrok

Matere, ki so danes stare 30–49 let in so dokončale le osnovnošolsko izobraževanje, so v povprečju rodile 2,10 otroka. Matere z dokončano srednjo poklicno šolo imajo v povprečju 1,95 otroka, tiste s srednjo splošno in strokovno izobrazbo pa 1,86 otroka. Zanimivo je, da se z višjo izobrazbo (z višješolsko, visokošolsko, z magisterijem ali doktoratom) materam v omenjeni starostni skupini povprečno število otrok ne zmanjšuje več bistveno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    18:32 25. Marec 2012.

    verjamem, da dojenje dobro vpliva na zdravje otroka. sem pa tudi prepričana, da ženske s poporodno depresijo ali s katerokoli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.