Dan državotvornosti

Foto: Žurnal24 Tragedija zmešnjav - za povečavo kliknite na sliko. (Karikatura: Matej Kovačič)
Koalicija. DeSUS izstopa, Golobič bi rekonstrukcijo vlade, Kresalova bi vztrajala do referenduma, Pahor molči. Opozicija. Janša ponuja svoje poslance za razpustitev parlamenta.
Oglej si celoten članek

Po sestankih koalicije, DeSUS-ovega izvršilnega sveta in poziva SDS k predčasnim volitvam je jasno le, da drži ostanek koalicije skupaj pokojninska reforma. "Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme," je bilo edino, kar je po sestanku koalicijskega trojčka sporočil predsednik vlade Borut Pahor.

Dva predloga rešitve
Rekonstrukcija vlade. Če bi po predlogu Gregorja Golobiča z ministrskih mest odstopili vsi preostali predsedniki strank – Borut Pahor, Katarina Kresal in on sam, bi SD morala predlagati novega mandatarja, ki bi ga potrdili poslanci.
Predčasne volitve. Za predlog Janeza Janše oziroma razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev bi morali glasovati najmanj dve tretjini poslancev v državnem zboru. Golobič je včeraj dejal, da je to malo verjetno, saj so poslanci tiho, njihov molk pa je, kot pravi, zgovoren.

Novo vlado istih strank
Na sestanku preostalih koalicijskih strank SD, Zares in LDS je predsednik Zaresa Gregor Golobič Katarino Kresal (LDS) in predsednika vlade pozval, naj vsi trije odstopijo. V vladajoči SD naj nato še pred referendumom 5. junija poiščejo novega mandatarja in ga predlagajo poslancem v potrditev. "To bi bilo državotvorno dejanje, ki bi razbremenilo referendumsko odločanje o pokojninski reformi," je dejal Golobič.

O odstopu naj bi Pahor in Kresalova razmislila do petka. A je Kresalova tako možnost že zavrnila: "Predlog zame ni nič novega ali kaj, kar mi ne bi bilo sprejemljivo, menim pa, da resna, odgovorna vlada ne vrže puške v koruzo." Vztrajati namerava vsaj do referenduma o pokojninski reformi, saj samo ta vlada verjame vanjo.

DeSUS se je izjasnil
Karla Erjavca, predsednika DeSUS-a, na sestanek ni bilo, saj je stranka upokojencev naznanila svoj izstop iz koalcije. O tem bo sicer 6. maja odločal svet stranke. Erjavec je pojasnil, da nov pogovor s Pahorjem ni pokazal možnosti, da bi sklenili dogovor glede pokojninske reforme, in tudi zato so se odločili za odhod. Reforma bo po njegovem mnenju padla, nato bo vlada blokirana. "Postavljalo se bo vprašanje, ali bo ta vlada sploh še opravilno sposobna," dodaja Erjavec.

Velika koalicija za volitve
Trenutno ima koalicijski trojček manjšinsko vlado z 42 poslanci, za katero Erjavec že meni, da nima veliko možnosti, da bi končala mandat. Janez Janša je Pahorju tako že poslal pismo, v katerem ga poziva, naj poslanci SDS in SD glasujejo za razpis predčasnih volitev, saj imajo za to dovolj glasov. "Prišel je čas za državotvorno dejanje," sta zapisala z vodjem poslanske skupine SDS Jožem Tankom. Janša je nato dodal še, da je "vsak dan, ko se ne pogovarjamo o edini možni rešitvi, izgubljen dan". Predlog so že podprli vodje drugih opozicijskih strank.

Vse načrt za rešitev levice
Neuradno smo izvedeli, da naj bi bilo odstavljanje Pahorja načrt levice, kako pred parlamentarnimi volitvami leta 2012 rešiti, kar se rešiti da. Glavni pobudnik naj bi bil predsednik države Danilo Türk, s Pahorjevo zamenjavo pa naj bi poskušali najti kandidata, ki bi imel na volitvah več možnosti proti Janezu Janši. Ideja sicer ni nova, kot Pahorjeve zamenjave pa so se že omenjali Alenka Žnidaršič Kranjc iz Prve zavarovalnice, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, nekdanji šef NLB Marko Voljč, ki zdaj dela v KBC, in Cvetka Selšek iz SKB.

 

Foto: Žurnal24 Matej Makarovi%C4%8D

Matej Makarovič: Ideja je skregana z logiko

Kako komentirate predlog Gregorja Golobiča, da vsi trije predsedniki koalicijskih strank odstopijo kot ministri?
Predlog je zagotovo odraz krize vladnih strank, še posebno pa Zaresa – če se morajo njihovi voditelji skriti v ozadje, da bi lahko vlada delovala. Je pa ideja skregana z logiko vladanja v parlamentarnih demokracijah, kjer morajo voditelji vladajočih strank tudi prevzeti odgovornost za vladanje, ne pa delovati iz ozadja.

Kako, menite, se bo na predlog odzval Borut Pahor?

Pahor bo vsekakor vztrajal do konca, to je ali do konca mandata ali pa do takrat, ko ga odstavijo njegovi zdajšnji politični zavezniki. Trma ali, lepše rečeno, neverjetna vztrajnost je ena od njegovih najprepoznavnejših značajskih lastnosti.

Bi volilce prepričala zamenjava političnih obrazov ali je pomembnejša vsebina?
Mislim, da je javna podoba ne le vlade, ampak tudi vladne koalicije danes na tako nizki ravni, da volilcev ne bi mogla prepričati niti, če sprejmejo čisto dobre vsebine.

Foto: Žurnal24 Miro Kline

Miro Kline: Šel bo do žalostnega konca

Kako komentirate predlog Gregorja Golobiča, naj vsi trije predsedniki koalicijskih strank odstopijo kot ministri?
To dejanje bi lahko bil prvi korak k oblikovanju tehnične vlade. Lahko pa se izkaže kot beg z ladje in nujen korak za lizanje razpadajočih strankarskih struktur. Torej nujen korak za vsaj zadovoljiv rezultat na prihajajočih volitvah.

Menite, da je ta formula rešitev za izpeljavo pokojninske reforme?
Pokojninska reforma ta trenutek ni v prvem planu. Bilo pa bi naravnost fantastično, če bi odhajajoča vlada žrtvovala kralja za uspešno izvedbo pokojninske reforme in s tem poskrbela za temelj prihodnje Slovenije.

Kako, menite, se bodo na Golobičev predlog odzvali predsedniki strank, predvsem Pahor?
Narcisistična osebnostna struktura tako rekoč vedno vztraja vse do žalostnega konca. Tako bo tudi tokrat. To nam govori spreminjanje njegovega sloga govorice telesa, ki je vse bolj agresivna, odsekana in glasna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.