Danes na nebu super luna

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Luna je na najbližji točki Zemlji, zaradi česar se bo današnjemu opazovalcu nočnega neba zdela za 14 odstotkov večja in za 30 odstotkov svetlejša.
Oglej si celoten članek

Temu pojavu v astronomiji pravijo super luna.

Razlika v oddaljenosti Lune od Zemlje, ko ji je najbolj blizu, v perigeju, in najbolj oddaljena, v apogeju, je skoraj 50.000 kilometrov. Povprečno je Luna od Zemlje oddaljena dobrih 384 tisoč kilometrov.
 
Razlika lahko pripelje do precejšnje razlike v zaznavi, saj se po podatkih NASE občudovalcem zdi 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša kot v apogeju.

Vpliv bližine se pozna tudi v višini plime, ki je v perigeju nekoliko višja, a komaj zaznavna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.