Danes prosti le Slovenci

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo tudi 2. maja, ki je prav tako dela prost dan.
Oglej si celoten članek

Sindikati ob letošnjem prazniku poudarjajo, da je 1. maj velik praznik tudi zaradi razmer, v katerih smo. Opozarjajo, da je nespoštovanje delovne zakonodaje nesprejemljivo, nadzor nad njenim izvajanjem pa nezadosten.

Predsednik republike Borut Pahor se je v četrtek v Bovcu dotaknil tudi mednarodnega praznika dela. Kot poseben problem je izpostavil poglabljanje socialnih razlik in socialno neenakost, ki je po njegovem mnenju najmočnejši sprožilec nemirov. Predsednica vlade Alenka Bratušek pa je na tradicionalnem srečanju ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem v četrtek poudarila, da se je treba boriti za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti, kar pomeni tudi, da morajo delo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo.

Tradicija stara 124 let

Za praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov. Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati nasprotovali predlogu, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA 1. maja 1886, ko je bilo v delavskih protestih ubitih šest protestnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:31 2. Maj 2014.

    Super igra za krajšanje časa.<br /><br />Samo 30% igralcev lahko preseže mejo 100 metrov na smučarski skakalnici. Vašemu prijatelju je …

  • 14:11 2. Maj 2014.

    Obtožujem!<br />Politiki namreč niso opravili vloge, politiki so izgubili vizije, če so jih sploh imeli, politiki ne cenijo znanja, kajti …

  • To je totalno zavajanje ane. Pa kaj pol če nima noben drug na ta dan prost delovni dan. Pa kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.