Danes za mnoge nižje pokojnine

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
26 tisoč upokojencev bo danes prejelo nižje pokojnine.
Oglej si celoten članek

Tudi plače javnih uslužbencev se bodo ob izplačilu junijskih plač zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ linearno znižale za osem odstotkov, hkrati pa bodo dokončno odpravili plačna nesorazmerja.

Pod 622 evrov se ne bodo znižale

Prav tako se bodo znižale pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ne temeljijo na vplačanih prispevkih. Najvišja takšna pokojnina bo odslej omejena na 1.450 evrov. Pokojnine v znesku do 622 pa se ne bodo znižale.

Nižje pokojnine bo danes dobilo približno 26.300 upokojencev. Znižanje pokojnin, za katere sredstva zagotavlja država iz državnega proračuna in ki so višje od 622 evrov, bo odvisno od posameznih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ: če znaša pokojnina do 777,05 evra, se bo znižala za največ sto evrov.

Med upokojenci, ki se jim bodo pokojnine znižale, je največ – približno osem tisoč – tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, pokojnine pa se bodo znižale tudi 7.500 borcem NOB. Prav tako je med upokojenci, ki se jim bodo pokojnine znižale, skoraj štiri tisoč nekdanjih beguncev in internirancev ter 2.700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine bo prejelo tudi 1.600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora ter 1.300 upravičencev za upoštevanje aktivne vojaške službe v JLA. Poleg tega se bodo pokojnine znižale tudi 240 prejemnikom izjemnih pokojnin.

Med drugim pa se ne bodo znižale pokojnine pripadnikov Teritorialne obrambe in policistov, ki so v vojaški agresiji na Slovenijo opravljali dolžnosti pri obrambi države, pokojnine žrtev dachavskih procesov in pokojnine delavcev pri proizvodnji ter predelavi azbesta.

Sicer je tudi pri teh kategorijah upokojencev prišlo do zapleta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • zic
    21:28 29. Junij 2012.

    mater vam, včasih smo bili VSI Jugoslavija in ne morete zdaj vzeti del penzije, če je nekdo delal v Sloveniji …

  • 16:28 29. Junij 2012.

    Varčuje se na račun vseh, ne samo na upokojencev ! <br />Tudi zaposleni moramo zategniti pas ... <br />Pa presneto, …

  • 14:11 29. Junij 2012.

    http://www.change.org/petitions/vladi-republike-slovenije-in-ministrstvu-za-obrambo-vrnitev-imena-vojasnice-v-franc-rozman-stane?utm_campaign=share_button_mobile&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.