Davčna zaradi pregledov zapira lokale

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Davčna uprava je prvič začela opravljati terenske preglede opravljanja dejavnosti. Nekaterim lokalom so tako za tri dni prepovedali opravljati dejavnost.
Oglej si celoten članek

Kot so nam pojasnili na Davčni upravi, konkretnih primerov ne morejo komentirati, so pa napovedali, da se bodo pregledi nadaljevali še naslednjih nekaj dni. "Akcija pečatenja je potekala v veliki tajnosti. Lokale so določili območni davčni uradi. Niti v generalnem davčnem uradu nimamo podatka o skupnem številu lokalov, ki so jih zaprli danes," je pojasnil Stojan Glavač z generalne davčne uprave.

Pregledujejo hujše kršitve 

Za takšen ukrep so se odločili, ker sta zaseg in prepoved potrebna za izvedbo davčnega nadzora in zavarovanje dokazov. "Pri davčnem zavezancu namreč obstojijo razlogi za utemeljen sum hujših kršitev davčnih predpisov in drugih predpisov," so pojasnili. S tem bi radi predvsem povečali učinkovitost nadzora in zavarovanje dokazov, ki so podlaga za določitev davčne obveznosti zavezanca. Prepričani so, da bodo tako tudi hitreje izterjali morebitni davčni dolg.

Izvedenih več aktivnosti

"V osnovi gre za istovrstne preglede, kot so davčni inšpekcijski nadzori blagajniškega poslovanja, poslovnih knjig in evidenc. Razlika je v tem, da bo v postopku nadzora na kraju samem izvedenih več aktivnosti. Med drugim tudi preveritev zaposlenih pri davčnem zavezancu, izveden pa bo poseben ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti do tri dni," je še pojasnil Glavač.

Pod drobnogledom najhujše kršitve

Takšen ukrep bo davčna uprava v glavnem uporabljala pri najhujših kršitvah, pri sumu na najhujše kršitve in glede na višino pričakovanih davčnih utaj. Med najhujše kršitve uvrščajo nepredlaganje davčnih obračunov in posledično neplačevanje obveznosti, neodzivanje na pozive davčne uprave, neizdaja računov, izdajanje večkratnih kopij istega originalnega računa,izdajanje dokumenta z drugim nazivom (npr. "Stanje odprte mize", "medračun"), izdaja računov, ki ne vsebujejo podatkov o izdajatelju računa (davčna številka, naziv podjetja itd.), brisanje ali popravljanje postavk na računih in podobno.

Na terenu celotna ekipa

Kot je še pojasnil Glavač, bosta nadzor pri zavezancu opravila vsaj dva davčna inšpektorja hkrati, po potrebi strokovnjak za informatiko in če gre za davčnega dolžnika, tudi davčni izterjevalec. Pri postopkih bodo prisotni tudi predstavniki mobilnih enot carinske uprave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 13:37 9. Oktober 2013.

    Kdaj se bo zaprl parlament?Sami lopovi, ki delajo zase ne za narod...

  • 09:24 9. Oktober 2013.

    najbolje bi bilo vsi mali ljudje vse zapreti in se prijaviti na socialo...Država brez lokalov ,barov,frizerskih salonov...malih trgovinic....pa naj vidijo …

  • 09:21 9. Oktober 2013.

    DURSI - je danes podalšana roka SS-OVCEV ,KI SO TO DRŽAVO POKRADLI in kradejo še naprej. Naj mi eden razloži …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.