Davčne blagajne šele pri 7500 evrih

Foto: EPA
Foto: EPA
Kmetijsko ministrstvo bo vladi predlagalo, da po šestmesečnem uvajanju davčnih blagajn tudi Slovenija sledi avstrijskemu sistemu, kjer je meja za davčno blagajno postavljena pri 7500 evrih prihodkov na leto.
Oglej si celoten članek

Kmetijsko ministrstvo bo predlagalo vladi, da se po šestih mesecih uvajanja davčnih blagajn tudi pri nas sledi sistemu, ki ga je uveljavila sosednja Avstrija. "Želimo, da se postavi razumna meja za davčne blagajne pri 7500 evrih prihodkov na leto," je po navedbah STA dejal Židan. Do te meje naj bi zavezanci plačevali pavšalni davek. 

Odmerjanje davka s pavšalom

Skupno pobudo za spremembo zakona o davčnem potrjevanju računov je predstavilo tudi več organizacij, ki želijo izvzeti društva z manj kot 10.000 evri letnega prihodka ter planinske koče, kjer je slab mobilni signal ali ga sploh ni.

Navedli so nekaj primerov, med katerimi je Švedska, kjer uporaba davčnih blagajn ni potrebna pri zavezancih z letnim gotovinskim prometom pod 18.600 evrov in tudi ne pri večjih podjetjih, za katere je davčna uprava ugotovila, da imajo dovolj dober sistem notranjih kontrol.

Na Hrvaškem meja pri 19.700 evrih

Na Hrvaškem k uporabi davčnih blagajn niso zavezane osebe, ki se jim davek na dohodek odmerja pavšalno. To so fizične osebe, ki samostojno opravljajo obrtniško dejavnost in imajo letne prihodke do 19.700 evrov ali ki samostojno opravljajo dejavnost poljedelstva in gozdarstva in imajo letne prihodke do 10.500 evrov, in ki hkrati niso zavezanci za DDV.

Na Madžarskem lahko zavezanci, kjer ni dostopa do interneta, vseeno uporabljajo elektronsko blagajno, a morajo v roku enega meseca podatke poslati davčni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:35 20. April 2016.

    ma kakšen učinek, ne sanjaj, zaradi prekomplicirane in zbirokratizirane države bo marsikdo opustil dejavnost, v parlamentu bodo pa med ko …

  • če bo preveč izjem pol učinka tak ne bo....

  • 19:25 19. April 2016.

    OJOJOJ ! Potem pa bo potreben "šnelkurs" za potrošnike ,da bomo vedeli kdaj jemati račune in kdaj ne !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.