Davek državi, sicer...

Foto: Žurnal24 Eden od večjih nepooblaščenih prodajalcev vozil pri nas naj bi si do večjega dob
Po naših neuradnih podatkih naj bi se davkom želel izogniti direktor podjetja Avto Moto Černe Borut Černe. Ta pravi, da o tem nič ne ve.
Oglej si celoten članek

Policija trenutno preiskuje več primerov gospodarskega kriminala, med njimi pa je po naših neuradnih podatkih tudi primer direktorja podjetja Avto Moto Černe Boruta Černeta.

 

TRR odprt, a z neporavnanimi obveznostmi

V registru transakcijskih računov smo preverili, ali je morda račun podjetja Moto Černe blokiran. Ugotovili smo, da je odprt, a ima družba neporavnane obveznosti. Banka je zato zaradi pomanjkanja sredstev na tem računu v skladu z zakonom, ki ureja izvršbo in zavarovanje, ali zakonom, ki ureja davčni postopek, vzpostavila evidenco o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo. Ta podatek pomeni, da na računu ni dovolj sredstev za poplačilo obveznosti, ne izkazuje pa premoženjskega stanja ali plačilne sposobnosti imetnika transakcijskega računa.

Slednjega menda sumijo utaje davkov, policisti pa naj bi ga obiskali tudi na domu in opravili hišno preiskavo. Černe naših neuradnih podatkov ni komentiral.  Po elektronski pošti je sporočil, da o tem ne ve ničesar.

Delovni dopust

Neuradne podatke smo želeli preveriti tudi s klicem na njegov mobilni telefon. A brez uspeha, saj je bila številka venomer nedosegljiva. Zato smo ga poskusili dobiti tudi neposredno na sedežu družbe v Trzinu. Prijazna sogovornica nam je razložila, da je prvi mož podjetja na zasebnem dopustu, a da je dosegljiv prek elektronske pošte. In res je odgovarjal, telefonske številke pa nam nikakor ni želel zaupati. Zapisal je le, da bo na vsako pošto odgovoril v roku 48 ur. Svojo odsotnost iz podjetja je Černe pojasnil kot "posledico zasedenosti v samem delu" . Dejanskega dopusta si, vsaj po tem stavku sodeč, ni privoščil.

Varstvo podatkov

"Davčno upravo zavezuje zakonsko določilo, ki prepoveduje razkrivanje davčne skrivnosti," so na vprašanje, ali je Borut Černe osumljen kaznivega dejanja davčne utaje, odgovorili na Dursu. Podobno so nam odgovorili na policijski upravi, kjer so se sklicevali na to, da predkazenski postopek zoper nekatere osebe še vedno  poteka in zato zadev ne morejo komentirati. Prav tako tudi ne zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov.


Durs, ki ga vodi Mojca Centa Debeljak, ni želel razkriti podatkov, ali je začet postopek zoper Černeta. © BOBO

 
27-krat večja prodaja
Moto Černe je eden izmed večjih nepooblaščenih prodajalcev vozil in opreme pri nas. Njihov glavni adut so cene – od konkurence so namreč cenejši tudi za petino. To pa je možno zato, ker gre za nepooblaščenega prodajalca.

Prodaje je bilo lani za okoli 11,5 milijona evrov, ali kar za dobrih 11 milijonov več kot predlani, smo razbrali iz finančne baze Gvin. To je 27-krat več kot leta 2006. Čisti poslovni izid podjetja je bil lani 463 tisoč evrov, predlani pa 44 tisoč evrov. To pomeni, da se je dobiček povečal za kar desetkrat. Dobrih 400 tisoč evrov dobička je lani ustvarilo, glede na število ur, ki so jih zaposleni preživeli v podjetju, šest zaposlenih. Predlani sta bila v podjetju zaposlena le dva delavca.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.