DDV občutno višji

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
DDV se je v EU od leta 2008 strmo zviševal. Letos povprečno znaša 21 odstotkov, v Sloveniji odstotek manj. Najnižji davek na nepremičnine glede na BDP imajo Čehi, Estonci in Slovaki, najvišjega pa Britanci.
Oglej si celoten članek

Povprečni davek na dodano vrednost (DDV) se je v državah Evropske unije (EU) po letu 2008 občutno zvišal, je v poročilu o trendih obdavčevanja v EU za leto 2012 danes objavil evropski statistični urad Eurostat. 

Najnižji DDV je v Luksemburgu (15 odstotkov), najvišji pa na Madžarskem (27 odstotkov). V Sloveniji znaša 20 odstotkov.

V letu 2012 se je povečala tudi povprečna najvišja stopnja dohodnine, pri čemer so bile najvišje stopnje zabeležene na Švedskem (56,6 odstotkov), najnižje pa v Bolgariji (10 odstotkov).

Povprečna stopnja dohodnine v EU v letu 2012 sicer znaša 38,1 odstotka, v Sloveniji pa 41.

Stopnje davka od dobička pravnih oseb so se v EU leta 2012 prvič po daljšem obdobju stalnega zniževanja spet rahlo zvišale na povprečno 23,5 odstotka. Najvišje so v Franciji (36,1) najnižje pa v Bolgariji in na Cipru (10 odstotkov v obeh). Davek od dobička pravnih oseb pri nas znaša 20 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.