"Dejstva, ki so na mizi, so zaskrbljujoča"

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Minister za finance kot tretjo možnost za Teš 6 ponuja nekoga tretjega, "ki bo investicijo speljal do konca, če je sami nismo sposobni".
Oglej si celoten članek

Projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) se ni podražil po podpisu poroštvene pogodbe, temveč je bila večina 1,4 milijarde evrov visoke cene znana že takrat, je danes na seji odborov za finance in za infrastrukturo pojasnil prvi mož HSE Blaž Košorok. Za finančnega ministra Uroša Čuferja je zdaj najpomembnejše vprašanje, kako naprej.

"Vsota je bila znana že pred podpisom"

Košorok je spomnil, da so bile v poroštveni pogodbi podane štiri zahteve, med drugim se nanašajo na vrednost - da se investicija ne sme dražiti - in časovnico projekta. "Danes lahko ugotovimo, da sta časovnica in vrednost projekta kršeni," je poudaril in dodal, da sta ti dve komponenti neločljivo povezani.

"Dejstva, ki so na mizi, so zaskrbljujoča," je poudaril. Ob tem je pojasnil, da če govorimo o podražitvi Teša 6 za 140 milijonov evrov, je treba vedeti, da je bila večina, dve tretjini, te vsote že znane pred podpisom pogodbe z ministrstvoma za finance in infrastrukturo ter preden je DZ sprejel poroštveni zakon.

Podpisanih 8 aneksov

Obseg same naložbe po Košorokovih besedah ne narašča, dejstvo pa je, da je bilo od leta 2008 podpisanih osem aneksov in na podlagi teh aneksov vrsta variacij.

Teš nezmožen izpoljevati zaveze

Kot je pojasnil Čufer, je 27. maja iz Teša prejel pismo, v katerem ta med drugim opozarja, da je nezmožen izpolnjevati zaveze, dane v zameno za državno poroštvo, in da bo končna vrednost investicije višja od 1,3 milijarde evrov. Hkrati Teš v tem pismu navaja, da je bilo to dejstvo znano na dan podpisa pogodbe Teš z ministrstvoma za finance in za infrastrukturo, je navedel.

Dokončanje prepozno in predrago - kako naprej?

To po ministrovih pojasnilih pomeni, da projekt ne bo končan niti v skladu s terminskim načrtom niti v skladu s finančnim načrtom, pa tudi, da so potrebni še dodatni viri za končanje projekta.

Minister vidi tri stvari, o katerih bi bilo treba razmisliti: o tem, ali je to pismo dejstvo ali najava in ali prinaša pravne posledice, o odgovornosti in o vprašanju, kako naprej. "Zame je najpomembnejše vprašanje, kako naprej," je poudaril.

Bo nekdo tretji dokončal projekt?

Čufer tu vidi tri možnosti: ali "stisnemo zobe in nadaljujemo projekt", ali ustavimo projekt in imamo napol "ruševino", ali pa poiščemo nekoga, ki bo dokončal projekt, če ga sami nismo sposobni.

"Bilo je jasno in glasno povedano"

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je spomnil, da je bilo ob podpisu poroštvene pogodbe jasno in glasno povedano, da je investicija ocenjena na 1,3 milijarde evrov in da se obseg ne sme povečati. Zanj je nedopustno, da se je projekt podražil, to pa da je treba raziskati.

Za Omerzela je pomembno tudi, da dobi jasne podatke s strani HSE in Teša, v katerem obdobju je prihajalo do dogodkov za povečanje investicije, ter da se sprejmejo primerni ukrepi.

Poroštvo s pogojem

DZ je decembra lani potrdil zakon o poroštvu, po katerem država jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB), a pod pogojem, da je 1,3 milijarde evrov končna številka investicije v Teš 6.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.