Dejstvo: ločevanje odpadkov je zoprno

Foto: Žurnal24 Anja Ščuka, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol)
Voda, elektrika, telefonski pogovori in gorivo. Pridružijo naj se še mešani odpadki.
Oglej si celoten članek

Ločeno zbiranje odpadkov je zoprno, zamudno in nehvaležno početje. V stanovanju, kjer praviloma primanjkuje prostora, imamo posodo za embalažo, steklo, papir, mešane odpadke, biološko razgradljive odpadke ter posodice za nevarne odpadke, kot so zdravila ali baterije. Iz bioloških odpadkov smrdi. Zaradi majhne luknje v nekaterih zabojnikih za steklo, papir ali embalažo pa praznimo vrečo odpadkov celo večnost. Poleg tega potrebujemo veliko časa in potrpljenja, da preberemo navodila ločevanja in spoznamo, kam spada kakšna smet. Zakaj? Ker smo okoljsko ozaveščeni, moderni, izobraženi in pika. Nič dodatnega denarja, nič ugodnosti, le lažja vest, manj prostora v kuhinji in manj časa za poležavanje.   
 
Denar. V ljubljanski snagi ugotavljajo, da jim še v nobeni državi ni uspelo zagotoviti stoodstotnega ločenega zbiranja biološko razgradljivih odpadkov. Zaradi mnogih nevšečnosti z ločenim zbiranjem in številnih brezbrižnežev ne moremo popolnega ločevanja pričakovati niti pri nas. Poleg doslednega nadzora in kaznovanja bi bilo treba spreminjati tudi številke na položnicah. Odlaganje mešanih odpadkov bi morali plačevati tako kot vodo, elektriko, telefonske pogovore in gorivo. Več bi bilo mešanih odpadkov, višji bo račun konec meseca. Varčni bi tako ločevali, brezbrižni plačevali, podjetja pa bi za dobro plačilo poskrbela za sortiranje mešanih odpadkov. Ločevanje bi bilo še naprej zoprno, a vsaj plačano delo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.