Delavce presenetila odločitev vodstva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaposlene v družbi SIJ Metal Ravne je presenetila odločitev, da ne bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost. V skupini SIJ pojasnjujejo, svojo odločitev.
Oglej si celoten članek

Skupina SIJ je zaposlene v družbi SIJ Metal Ravne obvestila, da letos ne bo izplačana nagrada zaradi nedoseganja gospodarskega načrta družbe. Zaposlene je odločitev negativno presenetila, saj bodo zaposleni v SIJ ZIP Center nagrado dobili. 

V Skupini SIJ pojasnjuejo, zakaj je temu tako. "Reprezentativni sindikati družb so maja 2019 podpisali z družbami Skupine SIJ dogovor o izplačilu regresa in nagrade za poslovno uspešnost. Znotraj dogovora so bili usklajeni tudi kriteriji za izplačilo nagrade za poslovno uspešnost: nagrada za poslovno uspešnost se izplača v primeru doseganja gospodarskega načrta družbe. Ker gospodarski načrt družb SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems ni bil  realiziran, nagrada za poslovno uspešnost, enako kot v ostalih družbah Skupine SIJ, v letu 2019 ne bo izplačana. V družbi SIJ ZIP center, ki je edina uresničila načrtovani gospodarski načrt, bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost v letu 2019 v višini 250 evrov bruto," pravijo.

Izplačali višji regres

Uprava je v 2019 odobrila izplačilo regresa v višini 1400 evrov neto, kar je "znatno nad kolektivno pogodbo dejavnosti in tudi znatno nad regresom, izplačanim v letu 2018". "Razliko do zneska v višini 300 evrov bruto, ki se v letu 2019 priznava kot davčna olajšava, bi družbe izplačale kot nagrado za poslovno uspešnost ob koncu leta, pod pogojem, da bodo družbe izpolnile gospodarske načrte, kar se z izjemo SIJ ZIP Centra ni zgodilo." 

"Ob tem velja poudariti, da zaposleni so v letu 2019 prejeli približno enaka sredstva kot v 2018. V letu 2019 izplačan regres v višini 1.400 evrov neto je namreč primerljiv s skupnim zneskom izplačila regresa in nagrade za poslovno uspešnost v letu 2018, kar je razvidno iz spodnje tabele," še dodajajo.

Foto: Skupina SIJ podatki SIJ *Neto izračun za 2018:
Povprečno izplačilo:
- od nagrade za delovno uspešnost se plačajo prispevki v višini 22,10 %, 
- regres v letu 2018 je bil obdavčen.


V Skupini SIJ dodajajo, da so v letu 2018 izplačali nagrado za poslovno uspešnost, kljub nedoseganju gospodarskih načrtov družb ob koncu leta 2018. V nekaterih družbah skupine je bila nagrada izplačana nad zneskom, ki bi ga družbe smele izplačati glede na (ne)dosežen gospodarski načrt. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.