Delavci brez strehe nad glavo

Foto: Žurnal24
Vegradovi delavci bodo jutri stavkali naprej. "Plače delavcem najhitreje do konca oktobra," poudari Mastnak. Tuji delavci na cesti tudi brez strehe nad glavo?
Oglej si celoten članek

"Danes je predviden razgovor s pravniki, ob koncu tedna, ko naj bi bil že znan stečajni upravitelj, pa bo sledil še pogovor z njim ali njo. Še vedno sem prepričan, da bodo delavci dobili plače najhitreje do konca oktobra," nam je zatrdil predstavnik delavcev v nadzornem svetu Vegrada Samo Mastnak.

Z napovedanim stečajem krovne družbe Vegrad se končuje agonija 633 delavcev, ne pa tudi še dobrih 400 zaposlenih v drugih hčerinskih podjetjih. Po nekaterih podatkih naj bi bilo od 11 Vegradovih družb plačilno nesposobnih pet družb. "Vse je odvisno od tega, kdaj bo stečajni upravitelj pregledal poslovanje teh podjetij in posledično ugotovil, v kakšnem stanju so. Če bodo sposobni preživeti z lastno proizvodnjo, jih čaka prihodnost, sicer ne," dodaja Mastnak.

Poudarimo, da imajo delavci s stečajem možnosti v nadaljnjem postopku dobiti finančna nadomestila od države ter jamstvenega in preživninskega sklada, če za podjetje stečaj ni uveden, pa se agonija delavcev nadaljuje.

Delavci na cesti tudi brez strehe nad glavo?
Še vedno pa ostaja odprto tudi vprašanje pravic tujih delavcev, ki so bili v Vegradu zaposleni z delovnimi dovoljenji, ki pa jih zaradi nezadostnih prilivov ne morejo podaljšati. "Tuji delavci bodo v skladu z zakonodajo lahko še ostali v Sloveniji. Dokazati bodo morali, koliko plač jim delodajalec še ni nakazal, težava pa bo nastopila ob njihovi nastanitvi. Večina jih je do zdaj živela po samskih domovih, kjer jim je stroške plačeval Vegrad," konča sindikalist.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.