Delavci Karoserij javno opozorili na stisko

Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij. Foto: Daša Purgaj Shod delavcev Karoserij.
Delavski shod. Občina finančnih mehanizmov pomoči nima. Na inšpektoratu za delo ni bilo nikogar, davčna uprava pa bo preučila možnost prenehanja dejavnosti podjetja.
Oglej si celoten članek

"Pri štiridesetih letih živimo od pokojnin naših starih staršev. Dohodka nimamo že skoraj tri mesece," pravijo stavkajoči delavci mariborskega podjetja Karoserij, ki so danes dopoldne izvedli opozorilni shod pred mariborsko občino in inšpekcijskimi službami.

"V javnosti že dalj časa opozarjamo, da se mestna občina premalo odziva na težave, ki jih ima mestno gospodarstvo. Delavcem v podjetju so zadnja dva meseca odvzete človekove pravice, odvzeto jim je dostojanstvo, zaposleni so brez plač in plačanih drugih prispevkov. Kljub tožbam na inšpektoratu lastnik počne, kar se mu zljubi," je dejal Dular, ki je zato prepričan, da pravna država tudi v tem primeru ne deluje.

Ujčič se želi sestati z Unukom

Delavce je sicer namesto župana Franca Kanglerja, ki naj bi bil danes odsoten, sprejel podžupan Janez Ujčič, ki je po sestanku s sindikati in delavci lastnika Karoserij Franca Unuka prvič javno pozval, naj preneha z agonijo.

"Želim, da se že jutri vnovič sestanemo na sedežu občine tudi z lastnikom, da ugotovimo, ali res obstaja možnost novega investitorja, ki bi prevzel proizvodnjo v Karoserijah in bi zagotavljal delo za od 40 do 50 zaposlenih," je dejal Ujčič.

Občina po njegovih besedah nima finančnih mehanizmov za pomoč delavcem, saj gre za zasebno podjetje, je pa obljubil, da bodo preverili, ali so kakšne možnosti v okviru socialnega sklada za enkratno pomoč zaposlenim. Za prvo jesensko sejo mestnega sveta pa je napovedal tudi morebiten rebalans proračuna, s katerim bi poskušali pridobiti na tej postavki dodatna finančna sredstva.

Zamudili naj bi uradne ure

Delavci so shod nato nadaljevali do inšpektorata za delo, a jih tam, čeprav so svoj obisk napovedali, ni sprejeli nihče. Varnostnica jim je razložila le, da so uradne ure do enajstih in da ni nikogar. Delavcev to ni ustavilo, a so pristojne zaman iskali tudi v pisarnah. Glavni inšpektor, ki je odgovoren "za njih", naj bi bil na terenu. "Nočejo nas sprejeti. Vsi so se skrili," je bil razočaran Dušan Mlakar, sindikalni predstavnik v podjetju.

Davčna bo preučila možnost zaprtja dejavnosti

Boljše volje so se sindikati in delavci razšli po obisku na davčnem uradu, kjer so po več kot uro trajajočih pogovorih sklenili, da bo davčna uprava preučila tudi možnost ukrepa prenehanja dejavnosti.

"To je zadnja stvar, ki jo lahko storimo. Doslej smo naredili vse, kar je v naši moči. Je pa zelo nenavadno, da od sindikata in delavcev dobimo takšno prošnjo po zaprtju podjetja, a jo bomo spoštovali in preučili v najkrajšem možnem času," je delal Iztok Verdnik, vodja službe za odnose z javnostmi na Generalnem davčnem uradu RS.

Bodo v prihodnje padali kamni?

"Gre za slovenski model, kako firme, ki so že itak propadle, držati pri življenju še toliko časa, da si opomorejo lastniki," pa je položaj v podjetju Karoserije pred občino kometirala Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI Slovenija, ki je mnenja tudi, da institucije ne uporabijo vseh razpoložljivih sredstev.

"Eno od teh je zapečatenje podjetja. Ne vem, zakaj država podjetja ne zapre ali ne zapre lastnika," se sprašuje Jerkičeva. "Če položaja ne bo uredila država, ga bodo morali delavci. Omenjeni so že bili kamni. Ne želim si jih, ampak včasih je tudi to metoda," je še pripomnila Jerkičeva.

Mariborčani jih spodbujajo

Delavci so sicer po treh urah današnji shod končali. Pozdravljali pa so ga tudi številni mimoidoči Mariborčani, ki so delavce spodbujali in jim ploskali. "Zaprite cesto, vrzite vodstvo v Dravo," je bilo slišati z balkonov.

Vodstvo Karoserij je konec julija na okrožno sodišče v Mariboru vložilo predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa so ga morali dopolniti, saj naj bi se pojavil nov interesent za nakup podjetja, domnevno iz Španije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:10 8. Avgust 2011.

    Sedaj se vidi kakšna mafija je zaposlena na inšpektoratu za delo. Ko sem podal prijavo delodajalca, da že več mesecev …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.