Delavci Lafargea zaskrbljeni

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Lafarge Cement ni dobil okoljskega dovoljenja. Delavci so zaskrbljeni. Sledijo lahko odpuščanja.
Oglej si celoten članek

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je 11. julija zavrnila izdajo okoljskega dovoljenja za staro napravo Lafarge Cementa. To naj bi po besedah trboveljske cementarne v praksi pomenilo, da družba ne sme uporabljati alternativnih goriv. S tem se seveda ne strinjajo, zato bodo sprožili ustrezne pravne postopke.

Nestrinjanje delavcev

Na odločitev Arsa o zavrnitvi obravnavanja Lafarge Cementa kot obstoječe naprave se je odzval tudi Svet delavcev trboveljske cementarne. V sporočilu za javnost izražajo zaskrbljenost pred morebitnim nižanjem plač ali odpuščanji zaradi vpliva, ki ga bo imela odločitev Arsa na poslovne rezultate cementarne.

"Vsi delavci smo bili nad odločitvijo presenečeni. Delamo v tovarni, ki obratuje že 135 let, zdaj pa smo od Arsa prejeli dopis, da delamo v novi tovarni," je povedala predstavnica sveta delavcev Desanka Petrič. Skrbi pa jo tudi prihodnost zaposlenih. "V letošnjem letu tovarna šest mesecev ne bo obratovala. V vsem tem času podjetje redno poravnava vse svoje obveznosti do zaposlenih. Naše plače se niso znižale, je pa vprašanje časa, kdaj bo do tega prišlo."

V pismu pozvali župane

Vseh 130 zaposlenih v Lafarge Cementu želi vsem jasno sporočiti, da je obratovanje za njih izredno pomembno. Zato so se s pismom obrnili tudi na župane Trbovelj, Zagorja in Hrastnika, saj jim želijo osebno predstaviti nastali položaj ter pojasniti, da ima lokalna skupnost, katere del so tudi oni sami, interes za nadaljnje obratovanje Lafarge Cementa.

Zasavje že tako ali tako pesti visoka brezposlenost. "Vsi vemo, kaj se v zadnjem času dogaja z gospodarstvom v Zasavju. Da se zapira rudnik, vemo. Če bi zaprli še tovarno, ki deluje uspešno, pa nam predstavlja črni scenarij. To bi pomenilo, da v tem okolju nimamo več možnosti za delo in preživetje. Delavci bomo zato poskusili storiti vse, kar je v naši moči, da do tega ne pride," pravi Petričeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:59 21. Julij 2011.

    Pa kaj so ti delavci Lafargea duševno prizadeti, retardirani ali kaj?!?!?!????!!!<br /><br />Zaradi sežiganja nevarnih odpadkov v tej tovarni, umirajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.