"Delavci v Sloveniji so prestrašeni"

Foto: Žurnal24 main Gradbeništvo
Dan varnosti in zdravja pri delu. Lani je umrlo 25 delavcev, od tega 12 v gradbeništvu. Delavce v Sloveniji je strah, ocenjuje sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac.
Oglej si celoten članek

"Delavci v gradbeništvu pri nas so v bistveno slabšem položaju, kot je povprečje Evropske unije. Zelo slabo je tudi denimo v Španiji, Romuniji, na Poljskem in Madžarskem. Največjo nevarnost predstavlja padec z višine. To je vzrok za slabo polovico vseh žrtev v gradbeništvu. Lani je sicer število mrtvih upadlo, a to bi težko pripisal bistveno boljšim ukrepom, temveč bolj zmanjšanju dejavnosti," pravi Oskar Komac in pojasni, da je bilo lani zagotovo za vsaj četrtino manj gradbenih dejavnosti.

Izčrpani pri 40 letih
Več kot polovica smrtnih poškodb se zgodi v gradbeništvu. Po intenzivnosti dela in nadurah je Slovenija v samem evropskem vrhu. "Včasih vidim fante, ki so stari 40 let, pa ne moreš verjeti, da imajo le toliko let, saj že več kot 20 let delajo v gradbeništvu in živijo v takšnih pogojih, ki pustijo svoje posledice," nam pove Komac.

Varno delo ni privilegij, ampak pravica. Žal opažamo, da podizvajalci varčujejo pri sredstvih in ukrepih za varno delo.
Oskar Komac

Prestrašeni migranti
Izstopamo tudi po deležu migrantov, ki pogosto niso enako dobro usposobljeni za varno delo, ustrezno opremljeni in so deležni slabšega varstva.

"Veliko število migrantov je specifika Slovenije. Zadnje čase je opazen tudi vpliv krize na duševno počutje teh ljudi, ki so prestrašeni in se bojijo, da bodo ostali brez dela," o položaju tujih delavcev pri nas pravi Komac.

Projektov z normalnimi roki ni
Ravno zaradi slabšega varstva pravic prihaja do kršitev delovnopravne zakonodaje. Številni delavci pri večjih projektih na mesec delajo tudi več kot 250 ur. Pred nas je denimo bralka, ki živi v bližini Športnega parka Stožice, opozorila, da je ura "00.30 in stroji v Stožicah na gradbišču stadiona še vedno veselo ropotajo in motijo spanec". Lani je inšpektorat za delo zabeležil več kot 1400 kršitev delovne zakonodaje.

"A ker so Stožice zelo izpostavljen projekt, je z vidika varnosti pri delu dobro poskrbljeno. Se pa strinjam, da je tempo dela hud. Tu so tudi izredno hitri roki. Praktično ni nobenega objekta, kjer bi bil rok izvedbe del normalen. Vse mora biti končano v nekaj mesecih," priznava Komac.

Ob današnjem dnevu varnosti in zdravja pri delu se začenja evropska kampanja varnosti in zdravja pri delu 2010–2011. Njen cilj je ozaveščanje o pomenu vzdrževanja.

"To je začaran krog"
Do konca leta bo pripravljena celovita reforma delovne zakonodaje, ki naj bi poskrbela za višje standarde in zaostrila sankcije za kršitve pravic delavcev. A kot pravi Komac, je problematika precej obsežnejša: "Strah in splošna gospodarska klima, v kateri živimo, je en problem, drug problem pa so življenjski pogoji teh ljudi. Negativno vpliva tudi psihološki pritisk na delavce. Včasih pristanejo na to, da delajo čezmerno število ur, čeprav je to z zakonom omejeno. A vseeno delajo preveč in se ne pritožujejo; želijo delati več ur, da lahko tudi več zaslužijo. To je začaran krog."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.