Delnice Petrola bodo strmoglavile, ampak brez panike

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vrednost delnic Petrola bo po 1. novembru strmoglavila, če so zdaj vredne 392 evrov, bodo po novem slabih 20 evrov, a to ni razlog za skrb, saj bo to zgolj posledica razdelitve delnic.
Oglej si celoten članek

Skladno s skupščinskim sklepom bodo povečali število delnic, eno staro delnico bo zamenjalo dvajset novih. Petrol bo imel namesto obstoječih 2.086.301 po novem 41.726.020 delnic, vrednost premoženja pa se ne spreminja.

Kdor ima dvajset delnic Petrola ima danes na primer 7840 evrov premoženja, po novem bo imel ravno toliko premoženja a 400 delnic.

Za delničarje bo sprememba izvedena avtomatično, s tem ne bodo imeli nobenih stroškov, razdelitev delnic pa tudi nima davčnih učinkov.

Zamenjava se bo opravila 1. novembra, ko je dela prost dan in zato na ta dan trgovanja na borzi ne bo, v sredo pa bo zadnji dan, ko bosta trgovanje in poravnava poslov z delnicami Petrola potekala povsem nespremenjeno.

Delitev delnic se navadno opravi v primerih, ko so delnice predrage, da bi pritegnile manjše vlagatelje. Krka je delitev oziroma cepitev delnic izvedla septembra 2007, ko je bila cena delnice okrog tisoč evrov, iz ene delnice jih je bilo po cepitvi deset, osnovni namen cepitve je bil povečati likvidnost delnic na borzi in njihovo dostopnost približati širšemu krogu vlagateljev.

Od vključno 2. novembra bosta trgovanje in poravnava poslov potekala po novem režimu, kar pomeni, da bo količina delnic na trgu povečana (na 41.726.020), njihov tečaj pa znižan (deljen z 20).

Dne 27. 10. 2022 ter 28. 10. 2022 bo trgovanje z delnicami Petrola potekalo brez sprememb, vendar pa bodo vsi posli sklenjeni v teh dneh poravnani ob upoštevanju delitvenega razmerja. To pomeni, da pri javnem prikazu tečaja, naročil ter poslov ne bo sprememb, vendar pa posli ne bodo poravnani kot bodo sklenjeni ter javno prikazani, temveč bosta cena na delnico ter količina delnic avtomatično prilagojena v skladu z delitvenim razmerjem (1 : 20). Navedeno v ničemer ne bo vplivalo na ekonomsko vsebino sklenjenih poslov, saj bo enak delež v kapitalu izdajatelja izmenjan za enako kupnino, je Petrol objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:10 24. Oktober 2022.

    Potem ne bodo strmoglavile...

  • 09:46 24. Oktober 2022.

    Kadar novinarji napišejo,da nam ni potrebno skrbeti,je 100% kontra od napisanega!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.