Delodajalci bodo lahko brezposelne en mesec le preizkušali

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Objavljeno javno povabilo za delovni preizkus 2016. Delodajalci bodo lahko en mesec preizkušali brezposelne, stare nad 30 let.
Oglej si celoten članek

Zavod za zaposlovanje je objavil javno povabilo za delovni preizkus, ki delodajalcem omogoča, da preizkusijo brezposelne na določenem delovnem mestu, preden se odločijo za zaposlitev. 

Na Zavodu za zaposlovanje RS (ZZRS) so nam povedali, da se je v štirih dneh odkar so objavili poziv, prijavilo že 21 delodajalcev. Prijavilo se bo lahko več kot 1.100 brezposlenih starih nad trideset let.

Tovrstno iskanje delavcev ni novost, razlika je le v tem, da se lahko letos za prijavijo brezposleni stari nad 30 let, prej je bil namenjen mladim brezposlenim.

Zaposlitev za okrog 70 odstotkov udeležencev programa

Kot so nam pojasnili na zavodu, se je leta 2014 preko javnega povabila vključilo 1.691 brezposelnih mladih v starosti do 30. leta, od katerih se jih je po zaključku preizkusa v obdobju 12 mesečnega spremljanja zaposlilo kar 1.277. To pomeni, da se jih je pozneje lahko zaposlilo 75,5 odstokov.

Lani se je v delovni preizkus vključilo 1.124 mladih v starosti do 30. leta, do konca decembra se jih je zaposlilo že 745 ali 66,3 odstotkov vseh vključenih. Delež bo seveda višji, saj vključenim v letu 2015  še ni poteklo obdobje 12 mesečnega spremljanja po zaključku aktivnosti, pojasnjujejo na zavodu.

Kdo bo imel prednost

Za leto 2016 se bo v program lahko vključilo 1.115 brezposlenih za kar je na razpolago milijon evrov proračunskega denarja. Foto: Žurnal24 Zavod za zaposlovanje.

Iskalci zaposlitve morajo biti stari nad trideset let in so vsaj šest mesecev med prijavljenimi brezposlenimi: "Brezposelne v aktivnost napoti svetovalec zaposlitve. Vključitev mora biti v skladu s podpisanim zaposlitvenim načrtom in za konkretno osebo strokovno utemeljena oziroma smiselna. Zavod bo pri vključevanju oseb iz ciljne skupine, ob upoštevanju poklica, izobrazbe, delovnih izkušenj in osebnih kompetenc kandidatov, dajal prednost osebam, ki v zadnjih dveh letih še niso bile vključene v noben program, osebam z večjimi možnostmi za uspešen zaključek programa, osebam z večjimi možnostmi za nadaljevanje zaposlitve po zaključku programa, osebam s socialnimi in zdravstvenimi ovirami in osebam, ki so dlje časa prijavljene med brezposelnimi pri zavodu,"  je za Žurnal24 pojasnila Dragomila Šeško, skrbnica programa Delovni preizkus na ZZRS.

Zavarovanje, dodatek za prevoz in aktivnost

Delovni preizkus traja od najmanj sto ur do največ enega meseca in brez delovnega razmerja. Pred začetkom morajo kandidati z zavodom skleniti pogodbo o vključitvi v program.

Uspešno morajo opraviti tudi predhodni zdravniški pregled, na katerega jih napotijo delodajalci. Slednji morajo udeležence v času delovnega preizkusa obvezno zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe.

Največ en mesec

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije in izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo.

Kateri profili bodo najbolj iskani ni mogoče predvideti

Povabilo je odprto od objave na spletni strani do porabe sredstev, je pogoje za delodajalce pojasnila Šeškova in dodala, da bodo izbrani tisti delodajalci, ki bodo dosegli največ točk: "Ni mogoče vnaprej oceniti, kateri profili so oziroma bodo najbolj aktualni, saj je to odvisno tako od delodajalca, ki mora izpolnjevati pogoje, kot od brezposelnih, ki sodijo v ciljno skupino povabila in katerih napotitev v aktivnost je smiselna,"  je še povedala Šeškova. 

Država delodajacu povrne stroške

Delovni preizkus mora potekati pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. En mentor lahko hkrati spremlja največ pet vključenih udeležencev. Delovni preizkus traja praviloma osem ur na dan in največ 40 ur na teden. Ne izvaja se ob nedeljah in praznikih. 

Na zavodu so še pojasnili, da delodajalcem država povrne stroške v višini 206 evrov za udeleženca. Delodajalci iz javnega sektorja so upravičeni le do povračila dejanskega stroška zdravniškega pregleda kandidatov.

vanda.levstik@zurnal24.si 


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:55 4. Februar 2016.

    Še en milijon evrov, katerega bo država vrgla vstran, ker najslabša ministrica vseh časov v RS, Anja Kopač Mrak in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.