Delovni inšpektorji zatožili Tovšakovo

Foto: Žurnal24 Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je napovedala, da bo na jutrišnji seji nadzorne
Kaznivo. Zaradi suma, da zaposlenim krši delavske pravice, se bo Hilda Tovšak očitno morala zagovarjati najprej pred tožilci in policijo.
Oglej si celoten članek

Celjski tožilci bodo v naslednjih tednih preverjali, ali obstaja
utemeljen sum in dovolj dokazov zato, da bi Hildi Tovšak in ostalim
vodilnim v gradbenem podjetju Vegrad poskušali pred sodiščem dokazati
kršitve delavskih pravic.

Kot smo že poročali, so na inšpektoratu za delo zoper odgovorne osebe v Vegradu vložili kazenske ovadbe. "Inšpektorat za delo je v tem tednu na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal več kazenskih ovadb zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi Vegrad - Inde in Vegrad Projektivni biro ter odgovorne osebe teh družb, zaradi suma kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic dela oziroma zaradi neizplačila plač," razlog, zakaj so v zadnjih šestih mesecih delovni inšpektorji Vegrad obiskovali vsaj enkrat mesečno, pojasnjuje glavni inšpektor za delo Borut Brezovar.

Inšpektorji nad neplačevanje, druge nepravilnosti preverja policija
Kazenske ovadbe delovnih inšpektorjev tako domnevno vključujejo
predvsem dokaze, da naj bi se vodilni v Vegradu do delavcev obnašali
nezakonito, ko naj zaposlenim ne bi izplačali več kot treh zaporednih
plač in z neplačevanjem prispevkov za delavce v zdravstveno in
pokojninsko blagajno zaposlenim niso zagotavljali socialne varnosti.

"Druge sume je preiskovala policija, tako da se v ta del nismo
vključevali,"
pravi inšpektor Brezovar.

Ovadbe sredi preiskave

Po delovnih inšpektorjih pa so Vegrad pred natanko enim tednom
obiskali še kriminalist
i.

"Preiskava še poteka, policisti še zbirajo obvestila in opravljajo razgovore," odgovarja Milena Trbulin s celjske policijske uprave na vprašanje, ali so poleg delovnih inšpektorjev kazenski pregon vodilnih gradbincev zaradi domnevno nezakonitega ravnanja z zaposlenimi v Vegradu tožilcem predlagali tudi
kriminalisti.

Celjski policisti sicer v Vegradu že nekaj mesecev preiskujejo, ali vodilni v Vegradu kršijo delovnopravno zakonodajo, ker naj bi nezakonito odrejali in zaposlenim izplačevali nadurno delo, regres in plače ter neupravičeno zadrževali prostovoljne prispevke, ki so jih delavci zbrali za svojce enega od umrlih sodelavcev. Tovšakova pa naj bi se z vodstvenimi sodelavci pod drobnogledom policije znašla tudi zaradi sumov zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.