Denar bodo napraskali

Foto: Žurnal24 Največ prejemnikov subvencij se samozaposli v dejavnosti poslovnega svetovanja,
Samozaposlitve. Po štirih letih živa le še polovica podjetij, ki so pri zavodu za zaposlovanje dobila subvencijo.
Oglej si celoten članek

Subvencije. Kdaj lahko brezposelni pričakujejo denar za subvencije za samozaposlitev, na ministrstvu za delo še ne morejo napovedati. So pa potrdili, da denar še iščejo – ali bodo razporedili evropska sredstva ali pa bo denar zagotovljen z morebitnim rebalansom letošnjega proračuna.

Spodbud za samozaposlitev, kot je razbrati iz njihovega odgovora, vsekakor ne nameravajo ukiniti, čeprav je Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) konec marca zaradi porabe sredstev začasno ustavil vključevanje brezposelnih v svetovalne intervjuje in delavnice, kjer jih sicer pripravljajo na samozaposlitev.

Letos je bilo za subvencije namenjenih skoraj 16,5 milijona evrov, kar je 3,5 milijona manj kot lani; letos do konca marca je pogodbe podpisalo že 2.035 ljudi, lani v vsem letu 5.148.

Manj podjetij, a več služb
Dlje kot je od ustanovitve podjetja, manj podjetij se ohrani, pravi Mateja Pozvek, skrbnica ukrepa samozaposlovanja pri ZRSZ. Od podjetij, ki so bila ustanovljena leta 2007, jih je tako dve leti pozneje delovalo še 89 odstotkov, februarja letos, torej štiri leta pozneje, pa le še okoli 52 odstotkov. Kljub upadanju števila podjetij pa se veča število na novo ustvarjenih delovnih mest v tistih podjetjih, ki obstanejo, dodajajo na ZRSZ. Tako je februarja letos od vseh, ki so subvencijo za samozaposlitev prejeli leta 2007, dodatno zaposlovala skoraj petina podjetij, od samozaposlenih leta 2008 pa dobra desetina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.