Denar ni izpuhtel

Foto: Žurnal24 Vzletno pristajalno stezo na leškem letališču bi morali prestaviti pred odprtjem
Društvo očita občini, da je denar že porabila. Na občini trdijo, da imajo projekt, denar in izvajalca.
Oglej si celoten članek

Odprtemu pismu, ki ga je vladi poslalo društvo Gibanje proti širitvi in hrupu letališča Lesce, je sledilo še pismo Združenja poslovnih uporabnikov letališča Lesce (ZPULL).

Uporabniki letališča so v svojem pismu ostro zavrnili trditve društva, da naj bi gradnja na letališču služila le peščici zasebnikov in da projekt spodbuja letalsko-kapitalski lobi. "Mnogi bodo zadovoljni, če se bo posodobitev letališča nadaljevala po načrtu, hrupa na letališču pa je manj kot na avtocesti nekaj metrov stran," so zapisali v pismu, ki sta ga podpisala Tomaž Avsenek in Andrej Zupan.

 

Letališka steza

• Idejni projekt za prestavitev vzletno-pristajalne steze in ureditev letališča je bil pripravljen leta 1997, vključuje pa gradnjo 600-metrske travnate steze za jadralna letala, 1.150 metrov asfaltne steze in 880 metrov spojnic.
• Dars je Občini Radovljica leta 2006 nakazal 2,4 milijona evrov.
• Včeraj se je končala zadnja ustna obravnava z lastniki zemljišč na vplivnem območju.
• Občina je junija lani začela gradnjo nadomestne hiše za družino Vovk, vendar podpisa pogodbe še ni bilo.

V društvu še vedno trdijo, da gre za politični projekt, saj po besedah predsednika društva Mihe Zalokarja zanj ni bila izdelana niti ekonomsko-gospodarska študija o upravičenosti investicij niti ekološka. "Poleg tega so iz projektne dokumentacije izvzeli vse, kar bi lahko oviralo gradnjo," je včeraj poudaril Zalokar. Člani društva občini očitajo tudi, da je porabila denar za stezo, še preden je začela gradnjo. "Ob vstopu v leto 2008 je bilo na računu občine samo še 500 tisoč evrov," je dejal Zalokar.

Kmalu gradbeno dovoljenje
V društvu opozarjajo še, da sta vzletni stezi načrtovani preveč skupaj in da premik steze očitno ni nujen zaradi avtoceste, saj promet po njej že poteka. Prejeli pa so odgovor vlade, ki je okoljskemu in prometnemu ministrstvu naložila, naj preverita, kaj je z načrtovanima stezama.

Boris Marčetič, direktor občinske uprave, je včeraj zanikal očitke o negospodarni porabi denarja in zatrdil, da ima občina v letošnjem proračunu dva milijona evrov za projekt letališke steze, pripravljen je tudi projekt in znan izvajalec. "V kratkem pričakujemo gradbeno dovoljenje, v 60 dneh od pravnomočnosti dovoljenja pa naj bi bila dela na letališču končana. Prestavitev steze je potrebna, saj se ravnina pristajanja ne sme sekati s koridorjem avtoceste, poleg tega letališče zdaj deluje v omejenem obsegu," je pojasnil Marčetič.

Občina je včeraj vladi poslala poročilo o projektu letališke steze in o finančnem stanju, do zdaj pa so po Marčetičevih besedah za projektno dokumentacijo in nakup zemljišč porabili okoli 500 tisoč evrov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.