Denar prinašajo tujci

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V smučarskih središčih lahko dober obisk gostov čez praznike pokvarijo le morebitne visoke temperature, ki za belo zimo niso dobrodošle. Na Obali pa prisegajo na wellness in sorodne produkte ter se zato niti dežja ne bojijo.
Oglej si celoten članek

Letos se nad turistično bero ne gre pritoževati, zaključek leta pa lahko le še izboljša uspešno statistiko. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo namreč v prvih desetih mesecih letošnjega leta za 7 odstotkov več prihodov in za 6 odstotkov več prenočitev turistov kot v enakem obdobju lani. Po komentarjih in odgovorih turističnih delavcev, ki so zadovoljni tudi z novembrom, pa gre pričakovati tudi uspešen finiš v turizmu leta 2011.

Na Obali že v teh dneh polno Italijanov

Zaradi dela prostega četrtka v Italiji je v Portorožu te dni že precej več slovenskih zahodnih sosedov. Lea Šuligoj s Turističnega združenja Portorož sicer ne more napovedovati, ali se bodo ti množično vrnili tudi zadnje dni v tem letu, saj se Italijani za rezervacije odločajo dva tedna pred obiskom ali šele kasneje. A glede na doslej uspešno leto – v zadnjih 11 mesecih so v primerjavi z lanskim obdobjem beležili 10-odstotno rast – pričakujejo tudi dober zaključek. Koristile jim bodo investicije v infrastrukturo, saj bodo gostje, ki jih privlačijo ponudbe spa centrov, pri njih uživali ne glede na morebitno slabo vreme.

Pod vrhovi Alp čakajo na sneg

Iz Kranjske Gore so nam sporočili, da se še vedno najde kakšna prosta soba za tiste, ki bi se pri njih odločili za preživljanje prehoda v novo leto, so pa dokaj optimistični in pričakujejo številne obiskovalce, ki jih bodo pritegnili tudi z decembrskimi prireditvami na prostem in v dvorani Vitranc. Direktorica lokalne turistične organizacije Mirjam Žerjav pravi, da jim edino skrb predstavlja vreme – za izdelavo kakovostnega umetnega snega bi potrebovali nekoliko nižje temperature, njihovi gostje pa se seveda tudi na praznične dni radi podajo na smuči. Če jim bo vreme naklonjeno, torej ne bo težav, sicer pa se utegnejo pojaviti tudi kakšne odpovedi.

Zdraviliški kraji še naprej z rastjo obiska

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč nam je posredovala nekaj podatkov, ki te destinacije lahko samo opogumljajo k nadaljnemu delu in obetajo rast. Direktor Iztok Altbauer je izpostavil trg Nemčije, od koder se po letih suše vračajo zvesti gostje. Nemci so tako na 4. mestu, Rusi pa na 3. po številu prenočitev – slednjih je bilo letos kar 22 odstotkov več. Sicer pa je največja rast opazna pri Ukrajincih, ki so sicer številčno slabo zastopani (ukrajinskih gostov je bilo 2100), so pa letos ustvarili kar 52 odstotkov nočitev več kot v enakem obdobju lani. V zdraviliških krajih za silvestrovo pričakujejo polno zasedenost, nekoliko manj le za božič. Tudi zadnje dni bodo najbrž prednjačili tradicionalni gostje – največ je italijanskih in avstrijskih, nekoliko manj jih je s Hrvaške, kar pa je vseeno spodbudno, saj južni sosedje radi zahajajo v Slovenijo kljub številnim novim ponudnikom pri njih.

Blejci razočarani nad Adrio

Na Bledu so z letošnjim letom zadovoljni. Tudi z novembrom, v katerem so ustvarili skoraj četrtino več nočitev kot novembra lani. Eva Štravs Podlogar, direktorica LTO Bled, nam je povedala, da je bila prva polovica leta sicer finančno slabša, v drugi polovici gre vse bolje. Skoraj povsem so odvisni od tujcev, ki jih je v strukturi gostov kar 95 odstotkov. Prav zato so zanje pomembne povezave s tujimi trgi in prav zato jim je žal za ukinitev Adrijine povezave z britanskim trgom, kar se jim bo poznalo pri obisku gostov z Otoka. Čez praznike bo med tujci najbrž večina Italijanov, Hrvatov, Srbov in Rusov.

Foto: Reuters Praznično okrašeno novoletno drevo Tudi Ljubljana letos že z rekordi

V slovenskem glavnem mestu so letos že realizirali preko 740 tisoč nočitev in tudi z jesenjo so zadovoljni, saj je bila boljša kot lani. Petra Stušek s Turizma Ljubljana sicer pravi, da je zasedenost hotelov za praznike še težko napovedati, je pa bila lani povprečna zasedenost med novoletnimi prazniki 60-odstotna. Gostje v prestolnici sicer precej množično silvestrujejo na prostem, a po statistiki povprečno ostajajo dve noči oziroma tri dni. Glede Ljubljane kot turistične destinacije so tako, upoštevajoč rast obiska, optimistični.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.