Denar za dražgoško "sramoto" je

Foto: Žurnal24 Dražgoški spomenik, ki je v zelo slabem stanju in nevaren za obiskovalce, bodo p
Kulturno ministrstvo in ministrstvo za delo zagotovila polovico denarja za obnovo spomenika v Dražgošah. Začetek del konec poletja.
Oglej si celoten članek

"Še vedno želim, da bi država dala več kot polovico denarja, zato je zdajšnji dogovor kompromis. Zadovoljen sem, da se bo obnova začela, kajti spomenik je v zelo slabem stanju," je včeraj za Žurnal24 dejal Mihael Prevc, župan Občine Železniki.

Dražgoški spomenik so odkrili leta 1976, načrte zanj je pripravil arhitekt Boris Kobe, skulpturi sta delo kiparja Stojana Batiča, mozaik pa mojstra Iveta Šubica.

Na spomeniku državnega pomena in enem od osrednjih spomenikov narodnoosvobodilne borbe v Sloveniji je po dobrih 30 letih nujna sanacija betona in železnih elementov, treba je urediti odvodnjavanje ter obnoviti in zaščititi mozaik Iveta Šubica. Občina Železniki, ki je lastnica spomenika, bo za obnovo – ta bo stala 180 tisoč evrov – zagotovila polovico denarja, preostalo polovico pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) in kulturno ministrstvo. „V 14 dneh bomo podpisali tripartitno pogodbo, sledila bo objava razpisa za izvajalca, obnovo pa bi začeli predvidoma avgusta ali septembra. Dela bodo obsežna in zahtevna, končana naj bi bila spomladi prihodnje leto,“ je pojasnil župan.

Kulturni tolar za spomenik
Na kulturnem ministrstvu so povedali, da je dražgoški spomenik na seznamu 12 državnih spomenikov, za katere je državni zbor leta 2008 odobril denar iz tako imenovanega kulturnega tolarja, za spomenik pa je predvidenih 62.594 evrov. "Na razpisu za letošnje leto je Občina Železniki prejela vsa zaprošena sredstva – okoli 26 tisoč evrov – preostalo bo dobila leta 2011,“ so pojasnili. MDDSZ, ki redno skrbi za vzdrževanje grobnice v sklopu tega spomenika, pa bo za obnovo namenilo dobrih 28 tisoč evrov. "Na MDDSZ smo imeli v preteklih petih letih vsako leto rezervirana sredstva za sofinanciranje del za obnovo spomenika v Dražgošah, vendar jih nismo mogli porabiti, ker nosilec tega projekta Občina Železniki in ministrstvo za kulturo, v katerega pristojnost spada spomenik, nista sklenila ustreznega dogovora,“ so poudarili na MDDSZ.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.