Denarju ne bodo rekli ne

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Nekdanji poslanci. Za morebitna nadomestila v enem letu tri milijone evrov.
Oglej si celoten članek

Nadomestila. Če bi vseh 55 poslancev, ki v parlament niso bili znova izvoljeni 12 mesecev prejemali nadomestilo plače, bi to davkoplačevalce stalo več kot tri milijone evrov bruto.

Ker traja mandat poslancem do konstitutivne seje državnega zbora v parlamentu še nimajo podatkov o tem, kdo bo zaprosil za nadomestilo. Zanj bi že lahko zaprosili, prejemati pa ga bodo začeli po mandatu. Vsaj štirje se bodo upokojili. Med poslanci, ki bodo šli v pokoj, je tudi poslanec DeSUS Anton Urh, nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, pa tudi Miran Potrč, ki iz DZ odhaja po dvajsetih letih in Breda Pečan (oba SD).

Največ izpadli iz SD in SDS

Največ poslancev je iz parlamenta izpadlo prav na listi SD – 17. Večina bo za nadomestilo zaprosila. Dušan Kumer, nekdanji vodja poslanske skupine SD je povedal, da bo zanj zaprosil, saj ga služba ne čaka, Darja Lavtižar Bebler, Tomaž Tom Mencinger, Anton Kampuš in Silva Črnugelj pravijo, da je o nadaljnih korakih še prezgodaj govoriti. Le Anton Colarič pa je zatrdil, da za nadomestilo ne bo zaprosil.

Iz vrst SDS iz parlamenta odhaja ducat poslancev. V njihovi poslanski skupini pravijo, da še ne morejo napovedati, kdo bo za nadomestilo zaprosil in kdo ne, saj še ni niti uradnih podatkov o izvolitvi.

Med kmalu nekdanjimi poslanci stranke LDS bodo Borut Sajovic, Miran Jerič in Milan Gumzar županovali. Sajovic namerava zaprositi za nadomestilo do spremembe statuta občine Tržič, ki bo omogočila profesionalizacijo županske funkcije, Gumzar pa se namerava prihodnje leto upokojiti. Za zdaj bosta sicer Jerič in Ljubo Germič zaprosila za nadomestilo. To namerava narediti tudi Franco Juri iz Zares s katerim odhaja pet njegovih poslanskih kolegov. Juri pojasnjuje, da se ne more takoj vrniti k opravljanju novinarskega dela. Podobne načrte – vzeti nadomestilo – imata tudi Zmago Jelinčič Plemeniti in Bogdan Barovič (oba SNS).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:20 8. December 2011.

    ...nujno bi bilo potrebno spremenit zakon...kakšno nadomestilo???? ...ves mandat so spali, reševali križanke, časopise prebirali in po netu sex iskali, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.