DeSUS se ne misli zmotiti

Foto: Žurnal24 Podprli bomo le vladni amandma, nobenega 
drugega, zagotavlja Anton Urh iz DeSUS
Zunajzakonska skupnost. Registracijo bodo poskušali izbrisati z amandmajem.
Oglej si celoten članek

"V DeSUS-u pri tretjem branju družinskega zakonika ne bomo podprli nobenega drugega amandmaja razen vladnega," zatrjuje Anton Urh iz stranke DeSUS.

1 Prvotna definicija zunajzakonske skupnosti v družinskem zakoniku
Je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, iz katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna. Taka skupnost ima enake pravne posledice, kot če bi sklenila zakonsko zvezo.

2 Definicija zunajzakonske skupnosti po sprejetju amandmaja SDS
Enake pravne posledice kot zakonska zveza ima le skupnost moškega in ženske, ki sta skupnost registrirala pred državnim organom ali se jima je v zvezi rodil otrok.

3 Nova amandmaja za obravnavo zakonika 16. junija
Vladni predlog, ki je še v pripravi, naj bi besedilo vrnil v prvotno stanje. Amandma, ki so ga pripravile SDS, SLS in SNS, pa naj bi paru registracijo omogočil, če želita status zunajzakonske skupnosti pridobiti, še preden je izpolnjen pogoj "dalj časa trajajoča življenjska skupnost".

Vladni amandma naj bi besedilo četrtega člena, ki govori o zunajzakonski skupnosti, vrnil v obliko, v kakršni je bilo pred potrditvijo amandmaja SDS.

Poleg vlade bodo nov amandma glede zunajzakonske skupnosti vložile stranke opozicije SDS, SLS in SNS.

Njihov amandma zunajzakonskima partnerjema dopušča možnost, da skupnost registrirata še pred izpolnitvijo pogoja "dalj časa trajajoča življenjska skupnost".

Skoraj kot poroka
"Registracija zunajzakonske skupnosti bi le delno rešila problem njenega dokazovanja," meni odvetnica Marija Hladin.

Med drugim je vprašljivo, ali bo registracija veljala za naprej ali bosta partnerja skupnost lahko registrirala tudi za nazaj, torej od trenutka, ko je zunajzakonska skupnost nastala, pravi Hladinova.

V amandmajih opozicije glede zunajzakonske skupnosti ostaja odprto tudi vprašanje obsega in delitve premoženja, ki sta ga partnerja pridobila pred formalno registracijo zveze, opozarja odvetnica Hladinova, ki se sprašuje, ali ni registracija le preprostejša oblika sklenitve zakonske zveze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.