DeSUS skrivnosten glede odločitve

Foto: Žurnal24 Erjavec je danes ponovil, da bi imela tožba za ničnost pogodbe s Patrio katastro
Izvršni odbor DeSUS je sicer sprejel soglasno odločitev, povezano z vprašanjem podpore pokojninski reformi, vendar jo bo predsednik stranke Karl Erjavec najprej v sredo predstavil Pahorju.
Oglej si celoten članek

"Najprej jo bomo sporočili premieru, šele zatem javnosti," je po seji dejal Erjavec.  Izvršni odbor je imel danes na mizi predlog ministra za delo Ivana Svetlika za izplačilo draginjskega dodatka socialno najbolj ogroženim, med katerimi so večinoma upokojenci, za to pa bi bilo treba nameniti 17,5 milijona evrov.

Na predlog za polovično uskladitev pokojnin v letu 2011, pri čemer vztraja DeSUS, pa vlada ne pristane. Erjavec danes ni povedal, med katerimi možnostmi so se odločali. Toda po do zdaj znani oceni DeSUS bi bila ena možnost ta, da bi že sprejeti interventni zakon zaradi gospodarske krize spremenili tako, da bi se pokojnine v letu 2011 usklajevale polovično in ne le četrtinsko.

Za polovično usklajevanje bi bilo treba po njihovih navedbah zagotoviti 32 milijonov evrov.  Druga možnost pa bi po njihovih ocenah bila ta, da bi za izplačilo dodatka namenili 32 milijonov evrov in ne le 17,5 milijona evrov, kot predlaga Svetlik. 

Draginjski dodatek naj bi po Svetlikovem predlogu dobilo 105.000 ljudi, znašal pa naj bi od 100 do 220 evrov.  Izvršni odbor DeSUS se je 13. novembra odločil, da poslanci stranke niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če se pokojnine v letu 2011 ne uskladijo polovično.

Ker je besedilo interventnega zakona predlagalo le četrtinsko uskladitev, so tako 16. novembra glasovali proti njegovemu sprejetju.  DZ se bo druge obravnave pokojninske reforme lotil v četrtek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.