DeSUS umika podporo Pogačniku

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Zmago Jelčinčič, SNS, kriminalisti, preiskava Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Pri včerajšnji preiskavi izpostavljena domneva o sodelovanju že z daljšo brado. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 preiskava jelinčič Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Jelinčič z odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. (Foto: Dejan Mijovič) Foto: Žurnal24 Časarja so policisti v ulici, v kateri živi, čakali od dopoldanskih ur, pravi na Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Čeferin: "Jelinčič je kolateralna škoda v primeru iz Kopra." Pahor: "Če je bil minister Pogačnik utemeljeno pridržan, potem gotovo moje podpore ne bo več imel."
Oglej si celoten članek

 

Foto: Žurnal24

Preiskava. Zaščita pred interpelacijo za letalski muzej v Murski Soboti naj bi bila politična trgovina, ki jo kriminalisti preiskujejo med poslancem SNS Zmagom Jelinčičem in kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom.

Preobrat v SNS
SNS. Povezava Pogačnika in SNS po naših virih obstaja pri sprejemu zakona o skladu kmetijskih zemljišč, s katerim je dobil Pogačnik nadzor nad trgovanjem kmetijskih zemljišč. Poslanci SNS so mu nasprotovali, v zadnjem trenutku pa so ga podprli in je bil tako za las sprejet.

Kriminalistična policija je na območju PU Koper od sredine lanskega leta obravnavala gospodarsko družbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj odgovornih oseb, zaradi suma korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Škoda, storjena na račun omenjene gospodarske družbe, naj bi znašala okoli 3,8 milijona evrov, je dejal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.  

Tudi nedovoljeno trgovanje z orožjem
Med preiskavo so zaznali sum izsiljevanja med udeleženci poslov in sum nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivom.

Med pridobivanjem dokazov o izsiljevanju so kriminalisti s prisluškovanjem zaznali tudi sum korupcije, v katero naj bi bili vpleteni osebi, osumljeni izsiljevanja, in še dve drugi osebi.

Prvi od dveh osumljencev je od drugega zahteval določeno korist, povezano s statusom zemljišč, drugi pa mu je to glede na funkcijo obljubil. Imen kriminalisti seveda niso izdali, vendar naj bi šlo pri tem zadnjem za Jelinčiča in Pogačnika.

Podkupnino prejel Prijatelj?
Po naših neuradnih informacijah naj bi podkupnino prejel Srečko Prijatelj, in sicer od predstavnika podjetja, ki je povezano z Luko Koper. Pri tem so ju zalotili kriminalisti. Ti so med preiskovanjem suma naleteli na sum korupcije, v katero naj bi bila vpletena Jelinčič in Pogačnik.

Prestregli predajo podkupnine
Danes okoli 12. ure je žrtev izsiljevanja zaradi dolgotrajnih groženj (to so bile grožnje s strelnim orožjem, grožnje z napadom na življenje in telo) na zahtevo osumljenca izsiljevanja temu izročil 323 tisoč evrov.

Neposredno po predaji denarja so ga kriminialisti prijeli in zasegli denar, po tem je bila odvzeta prostost tudi osebi, ki je bila na kraju dejanja. Prostost so nato odvzeli še dvema osumljencema. Trenutno poteka še pet hišnih preiskav pri fizičnih osebah in v državnem zboru. Prostost je odvzeta štirim osebam.

Preiskavo vodi okrožno državno tožilstvo iz Kopra. Poleg koprskih policistov sodelujejo še novogoriški, ljubljanski in murskosoboški. Kriminalistična preiskava sicer poteka na širšem območju Slovenije. Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo.

Kriminalisti so pridržali štiri ljudi, med njimi naj bi bila tudi Srečko Prijatelj, poslanec SNS, in njegova žena Aleksandra Prijatelj. Prijeli so ju v Solkanu, takoj po tem, ko naj bi prejela podkupnino, ki naj bi jo Prijatelj zahteval tudi z grožnjami s strelskim orožjem od primorskega podjetnika.

Dopoldan je sicer policija sporočila, da je prijetih pet oseb, vendar so murskosoboškega župana Antona Štiheca še pred popoldnevom izpustili.

Pogačnik nima več podpore DeSUS-a
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec meni, da bi moral minister Pogačnik odstopiti oziroma, da bi ga moral predsednik vlade razrešiti. ''DeSUS umika podporo glede interpelacije,'' dodaja Erjavec.

Minister Pogačnik se je zjutraj mudil v Kopru, vendar se je vrnil v Ljubljano, potem ko so ga z ministrstva obvestili, da so tam preiskovalci. Kot je poročal POP TV, so kriminalisti okoli 18.30 Pogačnika pospremili z ministrstva, domnevno k njemu domov.

Jelinčič je dejal, da je za Prijatelja, ki naj bi bil vpleten v izsiljevanje in grožnje, izvedel danes. Če navedbe držijo, bodo v stranki ukrepali, je zagotovil.

''Udarec Kresalove''
Jelinčič je po končani preiskavi dejal, da ga odredba za preiskavo bremeni dajanja, Pogačnika pa jemanja podkupnine. "Sporno naj bi bilo tudi, da smo se ob vladnem obisku v Prekmurju zaradi letalskega muzeja dobili s Pogačnikom, Vlačičem, državnim sekretarjem Horvatom in županom Štihcem,'' pravi Jelinčič.

Prepričan je, da gre za maščevanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal zaradi njegovih stališč pri vprašanju izbrisanih in interpelacije.

Poslanec Zaresa Franci Kek je videl, kako so kriminalisti v DZ pripeljali Zmaga Jelinčiča: "Pri zadnjih vratih DZ je bil en civilni avto in so ljudje začeli ven hoditi, med njimi je bil tudi Zmago Jelinčič. Mislil sem, da so njegovi prijatelji s terena, potem pa sem videl, da so kriminalisti, in sem mislil, da je bil Jelinčič kot član komisije za nadzor obveščevalnih služb z njimi na terenu. Potem pa sem videl, da Jelinčiču omejujejo gibanje."

Pravi, da so ga odpeljali štirje kriminalisti, med tem ko je pisal knjigo v Kranju. Ves čas preiskave ga je spremljal odvetnik Aleksander Čeferin. ''Jelinčič je kolateralna škoda pri primeru iz Kopra,'' je dejal Čeferin. Pogačniku naj bi obljubil podporo pri gradnji piramide v Murski Soboti. 

Nekaj po 17. uri so Jelinčiča policisti pospremili v njegovo hišo, v pritličju katere ima svoje prostore tudi stranka. Hiša je ''zabarikadirana'', vanjo ni mogla vstopiti niti Jeličičeva soproga, ko se je vrnila domov. Jelinčič je ob odhodu iz državnega zbora dejal le: ''To je udarec gospe Kresalove!'' V garaži hiše so preiskali njegov avtomobil. Posebna enota pa je skopirala podatke z računalnika.

Kot je povedal vir iz sosednje pisarne, je šest kriminalistov v prostorih poslanske skupine SNS zasliševanje začelo ob 13. uri, trajalo je več ur.

Štihec: ''Nisem osumljenec!''
Štihec pa je dejal, da sam ni osumljenec, niti ni bil pridržan. Pravi, da je prostovoljno sodeloval pri preiskavi prostorov na Mestni občini Murska Sobota. Po njegovih besedah so preiskavo izvedli, ker naj bi bili v prostorih dokumenti in zapisi elektronskih komunikacij, ki se nanašajo na prenos kmetijskih zemljišč na mestno občino z namenom gradnje letalskega muzeja.

Štihec pa pravi, da take korespondence ''verjetno ni, ker mi o prenosu zemljišč za ta namen sploh nismo imeli kontaktov".

Mastna provizija?
Vpleteni naj bi bili po naših podatkih povezani v korupcijo pri kupovanju zemljišč za skladišča in parkirišča Luke Koper. Po naših informacijah gre za zemljišča v Murski Soboti, Novi Gorici in Sežani. Ta zemljišča je kupovalo podjetje Premik.net, ki je v lasti Prijateljeve soproge Aleksandre Prijatelj. Ta naj bi pri nakupu zemljišč v Sežani zaslužila 800 tisoč evrov provizije.

Povezana preko bulmastifov
Na hodniku DZ smo ujeli poslanca SNS Mirana Gjöreka, ki nam je povedal: "Presenečen sem nad tem, kar se dogaja, vendar ne vem nič natančnega."

Kot je še povedal Kek, je bilo na povezave med Pogačnikom in Jelinčičem mogoče sklepati tudi iz afere bulmastifi, v okviru katere je predsednik SNS vseskozi branil ministra za kmetijstvo.

Foto: Žurnal24

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zaslišali naj bi tudi poslanca SNS Srečka Prijatelja. Hišna preiskava naj bi  potekala tudi na domu Prijatelja na Krasu.

Tako kot to velja za druge primere, jaz o tem ne želim in ne smem biti predhodno obveščen, ker bi to lahko pomenilo skušnjavo, v katero niti nočem pasti. To bi namreč pomenilo, da bi se lahko mešal v postopke tistih, ki so pristojni in odgovorni za svoja ravnanja.
Borut Pahor o obveščenosti o preiskavi

Pahor noče biti vnaprej obveščen
Pahor se je danes mudil na Primorskem, kjer je obiskal Novo Gorico. ''To delajo neodvisni organi, ki so za to pooblaščeni. Za dogajanje sem izvedel po tem, ko je bilo končano. Obvestila me je notranja ministrica,'' je Pahor dejal o današnjih preiskavah in dodal, da o tovrstnih zadevah ne sme in tudi noče biti vnaprej obveščen.

''Če je bil minister Pogačnik utemeljeno pridržan, potem gotovo moje podpore ne bo več imel. Vendar se bom o tem odločal tedaj, ko bom imel razpoložljive informacije,'' je še dejal Pahor.

Pavel Gantar, predsednik državnega zbora, je trenutno v Makedoniji in še zbira podrobnosti o tem, kaj se dogaja v Ljubljani. Na NPU pa so povedali, da so Gantarja obvestili o preiskavi.

Foto: Žurnal24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Obrnite se na policijo"
"Zadeve ne morem ne potrditi ne ... obrnite se na pristojni organ, policijo,"
je za Žurnal24 na vprašanje, ali so policisti obiskali tudi ministra Pogačnika, povedal vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za kmetijstvo Jernej Kovač.

Poklicali smo tudi ministra Pogačnika, a ima izklopljen telefon.

Žena poslanca Srečka Prijatelja
Premik.net. Solastnika podjetja sta Marjan Mikuž in žena poslanca Srečka Prijatelja, Aleksandra. Luka Koper je na priporočilo Srečka Prijatelja leta 2008 začela sklepati posle s podjetjem Premik.net, ki je posredovalo pri nakupu zemljišč na BTC terminalu v Sežani. Luka je po naših podatkih od Premik.net kupovala zemljišče za od 42 do 65 evrov na kvadratni meter, medtem ko so se zemljišča na tisti lokaciji pred tem kupovala za od 26 do 30 evrov na kvadratni meter. Čisti prihodki od prodaje so se podjetju Premik.net po sodelovanju z Luko povišali s 785 tisoč evrov leta 2007 na 5,37 milijona evrov leta 2008. Aleksandra je istočasno odprla podjetje Premik invest, ki je imelo v letih 2007 in 2008 skupno 858 tisoč evrov čistih prihodkov.

Sporno poslovanje oškodovalo Luko Koper

2002. Igor Jakomin je zunanji svetovalec podjetja Emona Obala. Leto pozneje postane Milan Pučko predsednik uprave BTC terminala v Sežani, ki je hčerinsko podjetje Emone Obala.

2006. Vodstvo Luke prevzame Časar, Pučko je izvršni direktor za trženje, Jakomin pa zunanji svetovalec. Emona Obala se odloča o dezinvestiranju, Luka pa za nakup BTC terminala Sežana in ustanovitev Adrie terminali. Delež zemljišč kupi od podjetja Premik.net.

2008. Luka investira v Adrio terminale 7,2 milijona evrov. Nadaljuje odkupe zemljišč v okolici terminala za dodatnega 21,6 milijona evrov, čeprav še ni sprejet občinski lokacijski načrt, ki bi potrjeval namembnost.

April 2009. Kriminalisti zaradi zlorab in sumov korupcije v Luki Koper izvedejo preiskave v Kopru, Murski Soboti, Sežani in Novi Gorici. Med drugim raziskujejo posle z nepremičninami med Luko Koper, Premik.net (Nova Gorica) in Inženiringom Graj (Murska Sobota).

Revizija. Končno poročilo izredne revizije v Luki je decembra potrdilo, da je nekdanja uprava Luke, ki jo je vodil Robert Časar, poslovala sporno in družbo oškodovala za 39,1 milijona evrov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.