DeSUS zapušča koalicijo

Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 "Stalno poslušam, da stranka DeSUS vedno grozi, želi nekaj izsiliti, izstopiti i Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke Foto: Žurnal24 DeSUS svet stranke
Svet stranke DeSUS je sprejel odločitev o tem, da stranka odhaja iz koalicije. Pahor ne namerava sprejeti odstopa ministra za okolje Žarnića.
Oglej si celoten članek

Pahor odstopa ne bo sprejel

Iz vlade bi po odhodu DeSUS-a odšel tudi njen minister Roko Žarnić, Pahor pa njegovega odstopa ne bo sprejel.

Premier se bo do junijskih referendumov osredotočil na prednostne naloge, "zato do tedaj ne namerava sprejemati nikakršnih kadrovskih odločitev, ki bi utegnile biti posledica izstopa stranke DeSUS iz koalicije".

Pahor in Žarnić sta se že pogovarjala po telefonu, premier je ministru zagotovil, da ostaja v vladni ekipi.

"Predsednik vlade Borut Pahor ocenjuje, da je dosedanja koalicijska vlada relativno dobro opravila svoje delo, in se iskreno zahvaljuje stranki DeSUS za njeno dosedanje sodelovanje ter si želi – kot je stranka danes obljubila v svoji izjavi – njenega konstruktivnega sodelovanja tudi v prihodnje," so po odločitvi Sveta DeSUS sporočili iz urada premierja Boruta Pahorja.

Sporočili so še, da je Pahor sprejel napoved konstruktivnega delovanja stranke DeSUS kljub formalnemu izstopu iz koalicije kot "dovolj spodbudno, da Slovenija uspešno nadaljuje pot gospodarskega okrevanja".

 Predsednik Zares Gregor Golobič pa je ocenil, da se z odhodom stranke DeSUS iz koalicije ne bo nič kaj bistveno spremenilo, saj da vlada "že pol leta deluje v takem okolju". Poudaril je, da odločitve vodstva DeSUS niso bile koalicijske že od ključnih odločitev lanskega leta, to je sprejem proračuna, interventnega zakona in pokojninske reforme.

Nabirajo politične točke
Borut Sajovic
iz LDS je odločitev DeSUS-a označil za oportunistično.

"S tem predvsem sporočajo, da jim je nabiranje političnih točk pomembnejše od reševanja težkega položaja, v katerem se je, v luči finančne krize, znašla Slovenija. V LDS se, podobno kot DeSUS, nismo strinjali z nekaterimi odločitvami te vlade, vendar zaradi tega nismo odstopili od koalicijskega sodelovanja. Predsednik DeSUS-a je na pokojninsko reformo lahko vplival, enako kot drugi partnerji, zato se nam zdi sklicevanje na sprejem ZPIZ le izgovor, ki ga je čakal že dalj časa, da je lahko zapustil vladno koalicijo," meni Sajovic.

Hkrati meni, da bi moral premier razmisliti o temeljiti rekonstrukciji vlade, pri čemer bi ga v LDS podprli.

Janša DeSUS-a ne razume
Vodja največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je dejal, da odločitve o odhodu stranke, ki pa je hkrati napovedala konstruktivno sodelovanje v državnem zboru, ne razume in jo zato težko komentira.

Za predsednika SLS Radovana Žerjava izstop pomeni formalen razpad koalicije. Edino rešitev Žerjav vidi v predčasnih volitvah, kar je tudi že predlagal premierju na sestanku, na katerem sta se pogovarjala o tem, kako naprej po referendumih.

Po mnenju prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je bil že skrajni čas, da DeSUS uresniči svojo napoved o izstopu, sicer bi bili še bolj neresni, kot so že.

Jelinčič meni, da izstop ne bo spremenil ničesar, manjkajoče glasove pa bo vladi po njegovem mnenju namesto DeSUS-a zagotovil SLS: "Koalicija bo še naprej delovala, Pahor bo ostal in obstal, volitve pa bomo imeli prihodnje leto. Vprašanje je le še, ali bodo na začetku ali na koncu počitnic."

Za izstop iz koalicije se je sicer izvršni odbor stranke odločil že 19. aprila, dan po tem, ko je z mesta ministrice za lokalno samoupravo odstopila Duša Trobec Bučan. Njihovo namero pa mora zdaj potrditi še svet stranke. Erjavec pričakuje, da se bo to zgodilo.

"Imeli bi koristi, ne pa obveznosti"
Franc Žnidaršič, nepovezani poslanec, je na vprašanje, kako komentira izstop DeSUS-a, pri katerem minister in sekretarji ostanejo, poslanci pa glasujejo kot prej, dejal: "To je tisti način DeSUS-a, da bi v koaliciji imel zgolj koristi, ne pa tudi obveznosti."

Darja Lavtižar Bebler odločitev izvršnega odbora komentira: "Ravno to je slabo in upam, da bodo volivci to prepoznali, kajti ravno s tem bo DeSUS pokazal, da bi po eni strani rad jemal iz kolacijske košare tisto, kar jim je všeč, za tisto, kar bo resno in neprivlačno, nepopularno, pa ne bodo prevzemali odgovornosti. Mislim, da je to pomeben znak njihove drže, če mislijo ravnati na ta način."

Dušan Kumer, SD, meni: "Ne glede na odločitev stranke DeSUS lahko vlada na drug način dobi zadostno večino glasov za sprejetje zakona, tudi, tukaj nekoliko politično špekuliram, z glasovi poslancev DeSUS-a."  

Odločitev je dokončna
Svet stranke je potrdil odločitev izvršnega odbora stranke o odhodu iz koalicije. Predsednik Sveta stranke Peter Habjan je pojasnil, da so se v svetu tako odločili zaradi oviranja možnosti sodelovanja v koaliciji tudi pri predlogih, ki so bili po njihovem mnenju konstruktivni in dobronamerni. Odločitev je dokončna.

Habjan je napovedal konstruktivno delovanje stranke tudi v državnem zboru, seveda ob spoštovanju programskih usmeritev DeSUS-a. Svet stranke je sicer sprejel tudi sklep, da stranka ne podpira predlagane pokojninske reforme.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je kot razlog za izstop vnovič navedel neenakopravnost njihove stranke v koaliciji. Tako njihova stranka po njegovih besedah ni mogla uveljaviti postavk iz koalicijskega sporazuma, povezanih s prioritetami upokojencev. Med drugim je vnovič poudaril, da vlada ni upoštevala niti enega predloga stranke glede pokojninske reforme.

Grozil že prej
Erjavec je z izstopom iz koalicije grozil že večkrat, a namere do zdaj ni uresničil. Prvič se je oglasil pred oblikovanjem sedanje koalicije z zahtevo po treh ministrstvih. Drugič je bil v igri izstop iz koalicije, če bi premier Borut Pahor zahteval njegovo razrešitev z mesta ministra za okolje zaradi zadeve Patria. Napeto je bilo tudi pred imenovanjem obeh, zdaj že bivših, ministrov za lokalno samoupravo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.