Devet zastrupitev z monoksidom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V UKC Ljubljana so minuli konec tedna zdravili sedem zastrupljenih z ogljikovim monoksidom zaradi nepravilne uporabe električnih agregatov. Iz Zaloga danes poročajo o dveh zastrupitvah.
Oglej si celoten članek

Zaradi izpada električne energije se je povečala uporaba prenosnih generatorjev električne energije, kjer se v motorju ob zgorevanju bencina ali dizelskega goriva sprošča tudi smrtno nevaren ogljikov monoksid (CO). V ljubljanskem kliničnem centru so tako minuli konec tedna zdravili sedem zastrupljencev z ogljikovim monoksidom.

Pet ljudi so pripeljali z območja Postojne, dva pa z idrijskega. V štirih primerih je prišlo do hude zastrupitve, zaradi česar je bilo potrebno hiperbarično zdravljenje, od teh sta dva še vedno v hiperbarični komori.

Po zadnjih podatkih sta se dve osebi z monoksidom zastrupili tudi danes, in sicer v Zalogu.

Usodno lahko že po nekaj minutah

"Ob delovanju agregata v zaprtem ali deloma zaprtem prostoru (npr. garaža, klet, ) lahko nivo ogljikovega monoksida v prostoru izredno hitro naraste in doseže smrtno nevarno koncentracijo že po nekaj minutah. Nevarna koncentracija ogljikovega monoksida se lahko pojavi tudi ob namestitvi agregata preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti hiši," opozarjajo na UKC. Agregat mora biti pravilno nameščen, in sicer vsaj sedem metrov od objekta in obrnjen z izpušno cevjo stran od objekta, poleg tega pa mora veter pihati od objekta proti agregatu. Posebno nevarna je tudi uporaba agregatov v jaških, vrtačah in poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov monoksid.

"Zavedati se moramo, da je ogljikov monoksid plin brez barve, vonja in okusa ter da pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi," pojasnjuje doc. dr. Miran Brvar iz Centra za zastruptive v UKC.

Znaki, da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitve z ogljikovim monoksidom povzročijo trajne okvare možganov.

V kolikor sumite, da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, takoj zapustite objekt in pokličite pomoč na telefonsko številko 112.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:04 9. Februar 2014.

    Detektor monoksida KIDDE rešuje življenja.<br />več na povezavi http://www.varnost-doma.eu/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.