Boni že na voljo, a ne za vse upravičence

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Od srede dalje bodo lahko upravičenci unovčili digitalne bone, a ne vsi. V oči bode še nekaj pogojev za unovčevanje.
Oglej si celoten članek

Prejšnja vlada je sprejela odločitev, da med posamezne skupine državljanov razdeli tako imenovane digitalne bone v vrednosti 150 evrov. Boni, ki bodo v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Finančne uprave RS, bodo namenjeni spodbujanju digitalne vključenosti. 

Digitalne bone bo mogoče unovčiti od 15. junija dalje, če je upravičenec otrok v zadnji triadi osnovne šole (7., 8. ali 9. razred), dijak srednje šole, študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju ali študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu. Do bona so upravičeni tudi tisti, ki se šolajo v tujini, a morajo za priznanje statusa izpolniti in oddati posebno vlogo, o kateri bo nato odločal organ, pristojen za informacijsko družbo. 

Čeprav boni pripadajo tudi starejšim od 55 let, pa ga ti ne bodo mogli unovčiti že v sredo. Pogoj za unovčenje pri starejših je namreč opravljeno izobraževanje na področju digitalne pismenosti. Tukaj se vse skupaj še dodatno zaplete, saj še ni jasno, kdo bo ta izobraževanja izvajal. Javni razpis za izvajalce subvencioniranega izobraževanja je bil namreč objavljen šele 20. maja, izvajalci pa naj bi bili znani do konec julija. Izobraževanja naj bi tako stekla šele avgusta. 

Starejši od 55 let, ki so v preteklosti že opravili različna izobraževanja s tega področja, ne bodo mogli teh izobraževanj uveljavljati za pridobitev digitalnega bona. Velja, da udeleženec izobraževanja pridobi pravico do digitalnega bona, ko izpolni enega od naslednjih dveh pogojev, in sicer ko opravi 9 ur osnovnega izobraževanja ali ko opravi skupno 9 ur v okviru dve dodatnih izobraževanj. 

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Klicni center Digitalni bon '22, ki je dosegljiv na telefonski številki 01 555 59 00. Pokličete lahko v ponedeljek, sredo in četrtek med 13. in 17. uro ter v torek in petek med 9. in 13. uro. 

Foto: Profimedia Računalnik, upokojenec, digitalni boni

Datuma, ki ju ne smete spregledati

Na tem mestu je treba opozoriti na dva datuma. Prvi datum je 12. marec 2022. Da bi lahko bil posameznik upravičen do digitalnega bona, je moral na omenjeni datum imeti stalno prebivališče v Sloveniji. V primeru odraslih pa je omenjeni datum pomemben, ker so do digitalnega bona upravičeni le tisti, ki so bili na navedeni dan stari 55 let ali več. Na vprašanje, kaj pa tisti, ki so 55 let dopolnili po omenjenem datumu, nam na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo niso odgovorili. 

Drugi pomemben datum je 30. november 2022. Do takrat bodo namreč upravičenci lahko koristili digitalne bone. Zastavlja se vprašanje, ali bodo vsi starejši od 55 let, ki bi želeli unovčiti digitalne bone, uspeli med avgustom in koncem novembra opraviti zahtevani tečaj. Na vprašanje, ali so predvideli kakšno rešitev za takšne primere, nam na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo niso odgovorili. 

Digitalni bon lahko upravičenci uporabijo za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, in sicer prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika, priklopne postaje za prenosni računalnik, računalniškega zaslona, tipkovnice in miške, digitalnega papirja, digitalnega peresa, čitalnika pametne kartice, spletne kamere, slušalk z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika, 3D tiskalnika, zunanje pomnilniške enote, posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Brat in sestra da, mož in žena ne

Če je turistični bon ali bon 21 babica lahko dala vnuku ali pa mama sinu, digitalni bon takšnea prenosa ne omogoča. Edini, ki bodo lahko združevali digitalne bone so šolajoči učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami. Prav tako ne bosta mogla bonov združiti mož in žena, ki sta do bona upravičena. 

V primeru združevanja bonov bo treba izpolniti posebno izjavo, ki jo najdete na tej povezavi.

Kako preveriti, če ste upravičeni do digitalnega bona? Od 15. junija dalje bo to mogoče na spletni strani eDavki tako, da boste vpisali svojo davčno številko. 

Foto: Shutterstock Babi za računalnikom

Kje boste bon lahko unovčili?

Bone bo mogoče unovčiti pri trgovcih, ki prodajajo naprave za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, in trgovcih, ki imajo specializirane prodajalne z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami. Hiter pregled spletnih strani večjih trgovcev, ki ponujajo tudi računalniško opremo, pokaže, da potencialne kupce že obveščajo o tem, da je pri njih mogoče bone unovčiti. 

Upravičenec bo moral prodajalcu, pri katerem bi rad unovčil digitalni bon, predati izjavo o unovčitvi digitalnega bona. Bone bo mogoče unovčiti tako pri nakupi v poslovalnicah kot tudi v spletni trgovini. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 08:01 15. Junij 2022.

    Moji starši so nad 55 in računalniško pismeni, prav tako moje tete. Sedaj pa jim pogojujejo koriščenje bona z izgubljanjem …

  • 15:39 14. Junij 2022.

    Eh to mi deli. Ravno kupujem novo grafično kartico in tehle 150€ mi bo super prav prišlo. Aja s tem …

  • 15:20 14. Junij 2022.

    Še ena od nepremišljenih potez prejšnje vlade. Prijatelj je star 60 let in računalniški strokovnjak. Naj si z bonom, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.