Sodnica se mu je v imenu ljudstva opravičila

Foto: mariborinfo.com
Foto: Jure Banfi, mariborinfo.com
Sodišče ustavilo postopek zoper dijaka protestnika, ki si je želel vrnitve v šolo.
Oglej si celoten članek

Mariborska okrajna sodnica je ustavila prekrškovni postopek zoper dijaka, ki je februarja sodeloval na mirnem protestu na Trgu svobode v Mariboru, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi. Zagovornik Dino Bauk pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

"Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila," je povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru, kjer je moral danes stopiti pred sodnika za prekrške zaradi februarskega mirnega protesta.

"Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal; zakaj je bil tam, kako preslišani in pozabljeni so bili s strani šolske in sicer oblasti v tej državi, kako nujno je bilo, da se oglasijo, in kakšno stisko so doživljali," je v izjavi za medije pojasnil Bauk in pojasnil, da imajo prekrškovni postopki zoper mladoletnike predvsem vzgojni namen, kar se je v tem primeru izkazalo za nepotrebno.

Tudi tokrat se je pred poslopjem sodišča zbrala množica ljudi in tako izrazila podporo dijakom, kot je že to storila 15. aprila, ko je na sodišče morala priti prva izmed dijakov, ki se morajo zagovarjati pred sodiščem zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov, trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. Prva dijakinja je pred sodnika za prekrške stopila prejšnji teden, druga pa še nima novega datuma, saj je bil zanjo razpisani narok zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

Podporo dijakom je že prej izrazil mariborski župan Saša Arsenovič, pozivi javnosti pa niso spremenili odziva na februarski protest s strani ministrice za šolstvo Simone Kustec, saj naj bi šlo po njenem mnenju za ''prevzemanje odgovornosti kot prvi korak v svet odraslosti.''

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • dd
    10:44 21. April 2021.

    Najbrž se je mislila opravičiti v imenu policije. So policaji dobili kazen zaradi prekoračitev svojih pooblastil in nalog?

  • 18:53 20. April 2021.

    V mojem imenu se nima kaj opravičevat.Ji ne dovolim.

  • ode
    17:38 20. April 2021.

    Avstrijski policisti so potrdili, da so v nedeljo zvečer ob 19.35 na mejnem prehodu Karavanke zaradi trgovine z mamili aretirali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.