Dioksin: "znatno pod predpisano mejo"

Foto: Žurnal24 (Foto: Epa)
Rezultati analize vzorcev nekaterih živil na slovenskih prodajnih policah, ki izvirajo iz območij v Nemčiji so pokazali, da ti ne presegajo dovoljenih vrednosti dioksina.
Oglej si celoten članek

Tiskovni predstavnik Veterinarske uprave RS (VURS) Matjaž Emeršič je za zurnal24.si dejal, da so vrednosti dioksina "znatno pod predpisano mejo".

Vursovi strokovnjaki so preventivno opravili preglede in popisali 45 različnih obratov po Sloveniji, večinoma velika skladišča največjih trgovskih hiš in nekatere nosilce dejavnosti.

Veterinarska uprava je tako odvzela po en vzorec piščančjega in puranjega mesa, jajc v prahu in piščančjih izdelkov. Vzorčili so predvsem tista živila, ki so prišla iz klavnic oziroma obratov z območij v Nemčiji, kjer so pri krmljenju živali uporabili sporno krmo, pri čemer so veterinarski inšpektorji pri odvzetih vzorcih upoštevali tudi znane datume pojava in uporabe krme.

Znano je, da so bile vsebnosti zdravju nevarnega dioksina v krmi za živali na nekaterih območjih Nemčije presežene, zato so v Nemčiji ustavili dobavo jajc s farm, kjer je bila uporabljena sporna krma, prav tako so ustavili zakole živali.

Francija in Danska sta po Nizozemski in Veliki Britaniji zadnji dve evropski državi, v katerih se je razširila panika zaradi dioksina. Evropska unija je namreč potrdila, da so bili v obe državi izvoženi izdelki, ki naj bi vsebovali dioksin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.