Direktor bo hotelir

Foto: Žurnal24 Agonija še enega kozjanskega podjetja se počasi končuje. Delavci so včeraj preje
Bohor les. Delavci od direktorja zahtevajo stečaj, ker ne vidijo perspektive.
Oglej si celoten članek

“Naredili bomo vse, da stečajni postopek steče. Prihodnosti brez dokapitalizacije – potrebovali bi vsaj 350 tisoč evrov svežega denarja – ne vidim,” je po jutranjem sestanku z delavci priznal Peter Pusser, direktor mestinjskega podjetja Bohor les. Zaposleni so namreč sami zahtevali, naj sproži stečaj, saj si ne želijo podobne agonije, kot so jo doživeli lani, ko so bili brez plač pet mesecev. Trenutno čakajo na marčevske plače. Če direktor ne bo sprožil postopka, ga bodo delavci sami.

Državna pomoč za plače

Državni denar v nič
Ministrstvo za delo. “Rogaška les in Bohor les kot prevzemnik sta z ministrstvom oktobra podpisala pogodbo o prezaposlitvi 50 delavcev od prvega podjetja k drugemu. Realiziranih je bilo 41 prezaposlitev, za kar so decembra dobili izplačanih 164 tisoč evrov subvencije. Obveznost podjetja Bohor les je, da ohrani zaposlitve vsaj eno leto in da ne krši delovnopravne zakonodaje,” pravijo.

Na vprašanje, za kaj so porabili 164 tisoč evrov državne pomoči, ki so jo prejeli decembra, je Pusser odgovoril, da v celoti za plače. “Čeprav so sankcije predvidene, upam, da bodo na ministrstvu za delo doumeli, da so razlogi objektivni in da bi z zahtevo po vračilu dodatno ogrozili upnike in zaposlene,” je povedal Pusser. Ta se je medtem lotil novega poslovnega podviga, saj je v večletni najem vzel nekdanji celjski hotel Turška mačka. “Res je. Gre za majhno poslovno idejo s še nekaj investitorji,” je potrdil Pusser.

Direktor zavajal
“Pripravljena sem delati karkoli in upam, da se bo za pridne še kaj našlo,” je dejala Andreja Križan iz Irja, ko je s sodelavci odhajala iz jedilnice, kjer so jih čakali paketi Rdečega križa s hrano in pralnim praškom. “Direktor nas je zavajal, saj smo se že lani dogovorili za stečaj, a ga ni sprožil, mi pa smo bili pet mesecev brez plač. Tudi prispevkov nam niso plačevali,” je povedal Janez Boršič iz Šmarja. “Duševna obremenitev bo manjša, a agonija se bo šele začela,” pa je priznal Boštjan Mihelič, sindikalist v podjetju, saj, kot je dodal, bo nekaj mesecev, ko bodo upravičeni do denarnih nadomestil, hitro minilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.