Do konca tedna bodo "prišli na čisto"

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Slovenske železnice so z Luko Koper pripravile operativni načrt, kako v čim krajšem času zagotoviti normalno pretočnost prometa.
Oglej si celoten članek

Pri tem generalni direktor Dušan Mes računa, da bodo do konca tedna "prišli na čisto" z nakopičenim tovorom. Prvi mož Luke Gašpar Gašpar Mišič je navedel, da kar 2650 vagonov ni bilo odpremljenih oz. pripeljanih.


Na odseku Borovnica - Pivka je elektrifikacija v več primerih v celoti uničena in vožnja z električnimi lokomotivami na tem delu proge še kar nekaj časa ne bo mogoča, je po sestanku z upravo Luke Koper povedal Mes. Po njegovem bo namreč trajalo nekaj mesecev, preden bo na tej progi tako kot pred vremensko ujmo v celoti mogoča vožnja z električnimi lokomotivami.


Na Slovenskih železnicah so po njegovih besedah pripravili operativni načrt, kako z dizelskii lokomotivami zagotoviti enako kakovostne storitve za kliente železnic in Luke. Pri tem ekipe delajo 24 ur na dan, da progo še enkrat očistijo. Poleg zaposlenih so jim priskočili na pomoč tudi prostovoljci, trenutno pa je na relaciji Borovnica - Koper na delu 300 do 400 ljudi, po celi državi pa še enkrat toliko, je ocenil prvi mož železnic.

V naslednjih dneh bodo zagotovili tudi vožnjo po dveh tirih med Ljubljano in Koprom. "Računam, da v tem tednu, do konca tedna bomo dejansko prišli tudi s tovorom, ki je v Luki, na čisto, in dejansko strankam, ki jih imamo, zagotovili, da bo potem nemoteno promet potekal naprej," je dodal.

Na SŽ so poskrbeli, da imajo dovolj dizelskih lokomotiv, v skrajnem primeru pa imajo možnost izposoje dodatnih lokomotiv v sosednjih državah, je še navedel Mes.

Sicer pa je Mes škodo na železniškem omrežju ocenil na nekaj deset milijonov evrov, k čemur bo treba prišteti še posredno škodo zaradi izpada prihodkov in višjih stroškov, ki bodo v naslednjih mesecih do vrnitve na električne lokomotive nastali na račun uporabe dizelskih lokomotiv.

Prazne ladje iz Kopra

Po besedah Gašpar Mišiča do ponedeljka kar 2650 vagonov ni bilo odpremljenih oz. pripeljanih v Luko, poleg tega pa imajo na železnicah ujetih 63 vlakovnih kompozicij, med njimi tudi takšne z avtomobili, kjer so Slovenske železnice zagotovile varovanje.

Sicer pa je predsednik uprave Luke Koper izrazil zadovoljstvo nad tem, da bo promet v prihodnjih dneh normalno stekel. V tem času so sicer povečali pretovor blaga prek kamionov, v samem pristanišču pa so zagotovili še dodatne skladiščne površine. Med težavami, s katerimi se soočajo, je sicer tudi ta, da iz Kopra odhajajo prazne ladje.

Če bo promet v naslednjih 48 urah, kot računajo, normalno stekel, bodo v Luki za nadomestitev izpada, ki ga je povzročilo vreme, "v enem tednu oziroma najkasneje v 14 dneh prišli na čisto", je še ocenil Gašpar Mišič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.