Do milijard s pravo obljubo

Foto: Žurnal24 Razpis za naslednika Sama Fakina, ki se mu izteka mandat, bo menda ponovljen po
Zdravstvena blagajna. V prihodnje bodo pogoji za generalnega direktorja menda ostrejši, pravijo viri.
Oglej si celoten članek

Cene. Na dnevnem redu jutrišnje seje upravnega odbora (UO) zdravstvene blagajne sicer (še) ni točke o tem, kako bodo iskali bodočega generalnega direktorja, bo pa o tem zagotovo govora, je včeraj potrdila Elda Gregorič Rogelj z ministrstva za zdravje. Prvi poskus iskanja bodočega šefa – Samu Fakinu se mandat izteče aprila – se je zalomil na decembrski skupščini. Janko Štok, sedanji finančni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in kandidat, ki ga je na podlagi 11 prijav izbral UO, na skupščini ni dobil podpore.

2,3 milijarde evrov na leto je težka zdravstvena blagajna.

Dve možnosti
Gregorič Rogljeva je pojasnila, da lahko UO preprosto znotraj nekoliko popravljenih pravilnikov ponovi razpis. Druga možnost pa je, da UO spremeni statut, za kar potrebuje soglasje skupščine, in šele nato ponovi razpis. “V tem primeru skoraj zagotovo postopkov ne bi mogli izpeljati do izteka mandata zdajšnjega direktorja,” pravi. Katera od obeh možnosti je verjetnejša, ni želela napovedovati.

Boj interesov
To, da je lahko nekdo vodil le svoj espe in se lahko prijavil za vodenje blagajne, težke 2,3 milijarde evrov, kaže, da so merila postavljena prenizko,” meni eden od članov skupščine ZZZS. Dodaja, da se meril, po katerih naj UO presoja kandidate, ne da tako stoodstotno utrditi, da ne bi vsaka interesna skupina (sindikati, delodajalci, kmeti, invalidi in upokojenci) izbirala tudi v luči tega, kaj jim kandidat obljublja. “Tega ne bi odpravila niti sprememba statuta,” pravi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.