Do nagrad prek hrbtov invalidov

Goljufija. Denar z razpisa za zaposlovanje invalidov pobrali, invalide pa odpustili. Skupno ovadenih 18 ljudi.
Oglej si celoten članek

“K sreči gre za osamljen primer. Ta je prvi v takšnem obsegu, ki smo ga zaznali v zadnjih petih letih, odkar podeljujemo subvencije za zaposlovanje invalidov. Vsako leto se prijavi okrog 600 delodajalcev,” nam je povedala Maruška Erbežnik, direktorica Sklada RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, ki je zaradi suma potencialnih zlorab podal ovadbo.

Postojnski kriminalisti so ugotovili, da so si štiri podjetja protipravno prilastila skoraj 70 tisoč evrov, ki so jih leta 2008 prejela na razpisu sklada kot subvencijo za zaposlitev invalidov, nato pa še pred pogodbeno določenim rokom 12 invalidov odpustila.

Invalidi ostali doma
Glavna akterja, 41-letnik iz okolice Cerknice, neuradno naj bi šlo za samostojnega podjetnika Darka Sekulo, in 32-letnik iz Kopra, ki je pobegnil v Kanado, sta lani v akcijo vključila 16 drugih gospodarskih subjektov, ki so sodelovali na lanskem razpisu sklada. Sedemnajst od 18 jih je tudi sklenilo pogodbe, a nato niso zagotovili dela invalidom, ki so po sklenitvi delovnega razmerja po večini ostali kar doma. Osumljenci so sklad tako oškodovali še za 275 tisoč evrov, deloma na račun subvencije, deloma pa na račun nagrad zaradi preseganja kvot zaposlenih invalidov. Sedeminšestdesetim invalidom, ki bi morali biti pri svojih delodajalcih zaposleni najmanj do leta 2012, je delovno razmerje dejansko prenehalo že lani oziroma v začetku letošnjega leta.

Postojnski kriminalisti so Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru skupno ovadili 18 fizičnih in pet pravnih oseb z območja policijskih uprav Postojna, Koper, Kranj in Maribor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.