Dober začetek ni nujno slab konec

Foto: Žurnal24
Upam, da bo projekt svetovne prestolnice knjige pripomogel k popularizaciji branja.
Oglej si celoten članek

Nove knjige, ki jih bomo v letu, ko se bo Ljubljana ponašala z nazivom Svetovna prestolnica knjige, lahko kupovali po ceni treh evrov, so dobre, menda tudi lepe in super. Super je tudi, da jim je namenjena promocija, ki si je naši knjigotržci in založniki, kaj šele pisatelji, ne morejo privoščiti. A je zato malo manj super, da jih je bilo kar nekaj zaradi nižjih stroškov natisnjenih v tujini. Zagotovo pa ni prav nič super nekaj drugega, to, da se bo knjigi, ko bo sestopila s prestola, verjetno veliko slabše pisalo – vsaj če upoštevamo dejstvo, da je javnih sredstev za redne razpise na področju knjige za naslednje leto napovedanih pet odstotkov manj. Situacija bo zelo težka predvsem za male založnike, ki jih je zadela še gospodarska kriza, a situacija je bila v Sloveniji težka že od nekdaj.

Zato upam, da bo projekt Svetovne prestolnice knjige naredil kaj za prihodnost knjige. Da bo prispeval k popularizaciji branja, ki je v tem času norenja zanemarjeno in zvišal splošni položaj knjige. In ne da bo njegov učinek ravno nasproten – da bo ljudem knjige s to potrošniško širino odbil in vzbudil občutek, da so te ceneno blago, ki ga hitro odvržeš stran. Kakorkoli.

Ne Slovenija ne slovenski pisatelji ne stojijo ali padejo s Svetovno prestolnico knjige, pravi predsednik društva slovenskih pisateljev Milan Jesih. Prepričan je, da je vse, kar se lahko zgodi v tem času, le to, da se oboji morebiti še bolj zbližajo. Bo kar držalo, kot drži tudi Jesihovo mnenje, da noben poslanik naše kulture v tujini ni tako dober kot prijatelji, in te si je treba poiskati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.