Dobiček, za plače pa ni

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Podjetje Transing. Delavcu dolguje tri tisoč evrov za leto 2010, čeprav je imelo 80 tisoč evrov dobička. Direktor. Lani odprl še eno podjetje. Pogovoru z nami se je izogibal.
Oglej si celoten članek

Neplačano. Iztok Ulaga je v podjetju Transing, ki opravlja prevoze in storitve z avtodvigali, kot avtožerjavist delal devet let. Januarja lani je dobil odpoved, ker je podjetju menda upadlo število naročil. Delodajalec mu še vedno dolguje 3.026 evrov.

Obljube, obljube ...

Direktor podjetja Metod Smrekar mu je, kot pravi, vseskozi obljubljal, da bo dolg poravnal, zdaj pa se na njegove pozive niti ne oglaša več. "Vseskozi je obljubljal, da denar bo. Človeku verjameš … Eno leto sem ga klical po dvakrat, trikrat na dan, pa mi niti ni dvignil slušalke niti me ni poklical nazaj. Potem mi je enkrat obljubil, da me bo vzel nazaj, pa iz tega ni bilo nič," opisuje Ulaga.

Tožbe ni vložil, ker mu je odvetnik svetoval, da če bi dobil tožbo, ni nujno, da bi dobil tudi denar. Tudi na sindikat se ni obrnil. "Jaz sem tak človek, da bi se rad zmenil na en normalen način," pripoveduje.

Maratonski sestanek

Smrekar se je izogibal tudi telefonskemu pogovoru z nami. Po besedah njegove tajnice naj bi bil ves dan zadržan na sestanku, in to zunaj hiše. Tajnica nam je obljubila, da nas bo poklical nazaj, a nas ni. V petek smo ga znova klicali na njegov mobilni telefon, a je ta spet zvonil v prazno. Je pa – očitno zaradi našega poizvedovanja – že v torek poklical Ulago in mu obljubljal, da mu bo v dveh dneh pisno zagotovil, da bo denar vrnil. A tudi to se ni zgodilo.

Vzklilo še eno podjetje

Smrekarjevo podjetje Transing sicer še vedno deluje in nima blokiranih računov. Še več, leta 2010 je imelo po podatkih Ajpesa 6,3 milijona evrov prihodkov in dobrih 80 tisoč evrov dobička. Septembra lani je Smrekar celo ustanovil še eno podjetje, Transing Tir, ki se ukvarja z železniškim tovornim prometom.

 

Miniintervju: "Delavec naj toži delodajalca"

Foto: Osebni arhiv Tatjana Labernik Kaj lahko delavec sploh stori, če denarja ne bo?

Lahko iztoži. Če je terjatev nedvoumna, mu bo na sodišču uspelo. In tudi če spor traja dolgo, tečejo zakonite zamudne obresti, kar gre delavcu v korist. Nevarno pa je, če delodajalca takrat ne bo več, glede na stečaje. V tem primeru bo delavec plačal vse stroške, odvetnika, od delodajalca pa ne bo mogel dobiti tega, kar bi lahko.

Ampak vi kljub temu svetujete tožbo?

Absolutno. Odvisno sicer od zneska, ali se mu to izplača, glede na stroške odvetnika. Delodajalci namreč predvidevajo, da bo delavec obupal, sploh če vedo, da ni član sindikata in kalkulira, da bo moral stroške odvetnika pokriti sam.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:00 5. Marec 2012.

    ja vsi bi tožili delodejala in ostali brez posla...ko se pa enkrat sliši da si že tožil delodejalca te lahko …

  • 22:56 4. Marec 2012.

    Če nu cel delovni dan zasedejo "SESTANKI" potem naj najde tudi denar da plača delavce. <br /><br />Jest bi takšnim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.