Dobički tudi mestu

Foto: Žurnal24 Mestni svet se bo pred poletjem srečal še enkrat, 5. julija, kjer bodo mestni sv
Javna podjetja. Mestni promet, odvažanje smeti in vzpenjača prinašajo izgubo.
Oglej si celoten članek

Izguba Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) za lani v višini skoraj 7,2 milijona evrov bo ostala nepokrita, temu pa so na včerajšnji seji nasprotovali le mestni svetniki SDS. Svetniki so namreč potrjevali letna poročila javnih podjetij, povezanih v Javni holding Ljubljana, za lani. Energetika Ljubljana s slabega 2,7 milijona evrov dobička in Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) z 1,3 milijona evrov dobička sta poslovali pozitivno, LPP in Snaga (s skoraj 2,4 milijona izgube) pa negativno.

Heglerjeva ob nagrado
Za delovno uspešnost direktorica JSS MOL Jožka Hegler letos ne bo dobila nagrade. Zadane cilje je sicer v celoti izpolnila, vendar ji zaradi izgube nagrade ne smejo izplačati, saj bi bilo to v nasprotju z zakonom.

Direktorica javnega holdinga Zdenka Grozde je dejala, da je bilo leto naporno, saj je potekala prva faza reorganizacije. Snaga je po njenih besedah poslovala negativno, ker niso bile uvedene nove cene, LPP pa je, kot pravi, "trajni izgubaš".

 

Dobiček v Energetiki bo prerazporejen v notranje rezerve, dobiček Vo-Ke pa se bo prenesel na holding. Izgubo Snage bodo pokrili iz rezerv, LPP-jeva pa bo ostala nepokrita. Mestni svetnik Dimitrij Kovačič (SDS) je ob tem opozoril, da bo treba izgubo LPP pokriti enkrat v prihodnosti. Boštjan Cizelj (SDS) pa je poudaril, da ga zanima, na podlagi katerih študij se spreminjajo proge mestnega prometa in ali so zanje opravljene študije rentabilnosti. Župan Zoran Janković mu je odgovoril, da so vse proge razen ene nerentabilne, vendar meni, da gre pri mestnem prometu za osnovno storitev, ki je ni mogoče ukiniti.

Žale in LPT pozitivno
Svetniki so potrdili tudi letna poročila javnih podjetij Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) in Žale ter Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Žale so leto končale pozitivno, čeprav imajo v okviru javne službe – pogrebov, upepelitev in skrbi za pokopališča – izgubo. Pokrili so jo z višjimi prihodki iz tržne dejavnosti, preostali dobiček v višini 326 tisoč evrov pa bodo prenesli na lastnike, MOL. JP LPT je leto sicer zaključil pozitivno, predvsem zaradi dejavnosti urejanja in čiščenja tržnic ter urejanja parkirišč, vzpenjača je spet poslovala z izgubo, to je prineslo tudi vzdrževanje prometne signalizacije. Dobiček v višini 308 tisoč evrov bodo prerazporedili v rezerve. Gregor Gomišček (SDS) je ob tem opozoril, da se je za 30 odstotkov povečal odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov in za 65 odstotkov lisičenje, ob tem, da so imeli vozniki na voljo 540 parkiranih mest v upravljanju LPT manj. "Dobiček se dela na lisičenju in odvozih," je bil oster.

Tudi JSS MOL je lani posloval negativno, s 4,2 milijona evrov izgube. Del bodo pokrili s presežki iz prejšnjih let, del pa bo ostal nepokrit. Jožka Hegler, direktorica JSS MOL, je ob tem dejala, da je zadovoljna, ker so imeli več pripravljenih programov, kot je bilo denarja za realizacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.