"Dobra energija" ji je prižgala zeleno luč

Foto: Twitter/Natsha Bertaud
Foto: Twitter/Natsha Bertaud
Nekaj ur po prvem srečanju je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sporočil, da Violeto Bulc podpira kot kandidatko. Juncker naj bi danes Bulčevi dodelil resor za promet.
Oglej si celoten članek

Prihodnji šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker podpira Violeto Bulc kot kandidatko za bodočo evropsko komisarko. "Po pogovoru z Violeto Bulc pozivam članice EU, naj jo dodajo na seznam uradnih komisarskih kandidatov," je Juncker pozno zvečer sporočil prek družbenega omrežja Twitter.

Dobri dve uri prej je s podpredsednico slovenske vlade Violeto Bulc opravil prvo spoznavno srečanje. Ocenjuje, da je bil njun prvi sestanek odličen. Vendarle pa si bo Juncker za dokončno odločitev, katero področje dela bi Bulčevi kot morebitni novi komisarki dodelil, vzel še nekaj časa. Odločitev bo sporočil v sredo.

"Dobra energija"

Nad Junckerjem oziroma nad njunim prvim srečanjem pa je navdušena tudi Bulčeva. "Pogovor je bil zelo prijateljski, sproščen, bila je zelo dobra energija," poudarja.

Tudi ona pa bo, enako kot vsi ostali, do srede vendarle v negotovosti. "Vse odločitve v povezavi z mojim imenovanjem bo sporočil Juncker," še pravi kandidatka. Junckerja pa so najbolj zanimale njene dosedanje delovne izkušnje, značajske lastnosti in vrednote, ki jim v življenju sledi.

Slovak postane podpredsednik, Slovenka prevzame njegov resor

Pričakovati je, da bo Bulčevi dodelil resor za promet, Slovaku Marošu Šefčoviču pa položaj podpredsednika za energetsko unijo.

Najprej morajo sicer članice EU potrditi nov seznam uradnih komisarskih kandidatov, na katerem je Bulčeva namesto Alenke Bratušek. To lahko storijo precej hitro, v nekaj urah. Zapletov ni pričakovati.

Nato bo Juncker uradno sporočil odločitev o resorju za novo slovensko komisarsko kandidatko in o morebitnih drugih spremembah v svoji ekipi, ki jih bo ta odločitev sprožila.

Viri blizu Junckerja so sicer že v torek pozno zvečer nakazali, da naj bi bodoči predsednik Bulčevi namenil resor za promet, Slovaku Marošu Šefčoviču, sedaj kandidatu za komisarja za promet in prostor, pa položaj podpredsednika za energetsko unijo.

Bulčevi naj bi sicer Juncker dodelil le področje za promet, ne pa tudi za prostor. Za zdaj ni znano, kaj naj bi naredili s pristojnostmi za prostor.

V tem primeru bi bili potrebni dve dodatni zaslišanji v Evropskem parlamentu. Kdaj bosta ti potekali, naj bi bilo znano kmalu po tem, ko bo Juncker sporočil odločitve o spremembah v svoji ekipi.

Povezovanje, komunikacija ključna

Pred prvim, spoznavnim srečanjem je Bulčeva na družabnem omrežju Twitter napovedala, da bodo "bodo sodelovanje, povezovanje in sporazumevanje ključni poudarki za uspešno delo, ne glede na politični ali družbeni predznak." Obenem pa že napoveduje, da ji bo delo oziroma sodelovanje z Junckerjem v veliko čast.

Bulčeva, ki sicer od sredine julija 2010 na Twitterju praktično ni bila aktivna, pa že od ponedeljka  preko družabnega omrežja izpostavlja podporo, ki so ji jo, kot vse kaže, že zagotovili celo nekateri evropski poslanci.

"Pozdravljam kandidaturo Violete Bulc, ki jo predlaga vlada v Sloveniji. Ona je močna, trdna, liberalna kandidatka. Počaščen sem, da sem jo spoznal in veselim se njenega zaslišanja v Evropskem parlamentu (EP)," je zapisal vodja politične skupine evropskih liberalcev Guy Verhofstadt v EP. Bulčeva se je z Verhofstadtom sestala včeraj.

Nad Bulčevo pa je, vsaj preko Twitterja navdušena tudi evropska poslanka iz skupine liberalcev Catherine Bearder. "Violeta Bulc bo čudovita komisarka. Ni tipična političarka, nedvomno pa je močna in izkušena poslovna ženska," poudarja poslanka.

Bulčeva je tudi zato zadovoljna s svojimi dosedanjimi nastopi oziroma predstavitvami v Bruslju, prepričana, da je ob konstruktivnih, prijateljskih in odprtih srečanjih tudi v Evropskem parlamentu že pustila dober vtis.

"Vsem je v interesu, da se stvar čim uspešneje konča in da komisija čim hitreje začne svoje delo," je prepričana Bulčeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:26 15. Oktober 2014.

    Jah, saj nad Bratuškovo je bil tud navdušen, kaj sproži pri njemu navdušenje je pa drugo vprašanje....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.