Dobro leto za čebele

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Če je bilo lani črno leto za slovenske čebele in čebelarje, saj je po podatkih Nacionalnega veterinarskega inštituta pomrlo kar 31 odstotkov čebeljih družin, potem je letošnji podatek, ki kaže le na sedem odstotni pomor, spodbuden.
Oglej si celoten članek

Trenutno se najbolje godi gorenjskim in obalnim čebelam, saj v teh regijah letos ni bilo še nobenega primera pomora. Sicer je po podatkih kmetijskega ministrstva do zdaj v celi Sloveniji imelo težave le 11 čebelarjev, a nobeden zaradi nepravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev, s katerimi so lani ljudje množično morili čebele.

Ministrstvo je skupaj s čebelarsko zvezo izdelalo posebno zloženko, s katero so predvsem kmete opozarjali na nevarnosti uporabe fitofarmacevtskih sredstev in kot kaže, je to zaleglo, pravi kmetijski minister Milan Pogačnik .

Sosedi, zdravila in narava
Pomore so do zdaj prijavili čebelarji iz Rač, Lokavca, Huma, Iga, Beltincev, Velenja, Novega mesta, Planine pri Rakeku, Pirnič in Vogrskega.

Vzroki so bili pestri. Ljubiteljski vrtnarji, ki so se odločili v kleti počistiti vse "naravne" sestavine za vrtnarjenje in jih nato zmešati v koktajl ter z njim zaliti svoje češnje; čebelarji, ki so dali svojim čebelam prevelik odmerek zdravil; sosed, ki se je odloči, da bo iz maščevanja pomoril sosedove čebele in tudi narava, ko je več čebel umrlo zaradi starosti.

 

Slovenija spodbudila EU

Na pobudo naše države bo Evropska unija pretresla in morda celo zaostrila nekatere direktive s področja fitofarmacevtskih sredstev, 13. julija pa bo minister Pogačnik na pobudo čebelarske zveze Uniji predlagal zaščito čebel kot ogrožene vrste.

Spor med ministrstvom in čebelarji?
Čeprav je danes kmetijski minister večkrat omenil dobro sodelovanje s čebelarsko zvezo, pa njeni člani očitno niso tega mnenja. Pravzaprav sploh niso vedeli, da bo minister danes govoril o čebelah, ki so predvsem skrb članov zveze.

Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je zato prišel na novinarsko konferenco le kot poslušalec, po njej pa je dejal le, da bodo preučili ministrove besede.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.