Dobroimetja ne boste dobili nazaj

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Oglej si celoten članek

"Kako je z vračilom dobroimetja na kartici Urbana?" se je glasilo vprašanje bralca, ki je med obiskom Ljubljane kartico kupil na turističnih informacijah. Ob nakupu so mu dejali, da bo dobil 2 evra, kolikor stane kartica, nazaj, če jo bo po koncu uporabe vrnil z računom. 

Treba je ločiti med navadno rumeno urbano in turistično kartico. "Na turistično kartico ni mogoče naložiti dobroimetja. Kupec kupi kartico za 24, 48 ali 72 ur in vse tri vrste kartic so prednaložene z izbranimi storitvami v izbranem časovnem okviru," pojasnjujejo na Turizem Ljubljana in dodajajo: "Vračilo turistične urbane ni mogoče, niti nanje ni možno naložiti dobroimetja." 

Kaj je turistična kartica?

Turistična kartica Ljubljane kupcem omogoča obisk več kot 20 znamenitosti, brezplačni prevoz z mestnimi avtobusi, 24-urni dostop do mestnega brezžičnega internetnega omrežja WiFree Ljubljana ter po eno vožnjo s turistično ladjico in z vzpenjačo na Ljubljanski grad. Odrasli morajo za 24-urno kartico odšteti 27,90 evra, za 48-urno 35,10 evra in za 72-urno 40,50 evra. Otroci, stari med 6 in 14 let, za 24-urno kartico odštejejo 16,20 evra, za 48-urno 20,70 evra in za 72-urno 24,30 evra. 
Lani so prodali 8.330 turističnih kartic, kar je za 53 odstotkov več kot leta 2017. Letos so jih v prvih šestih mesecih prodali 3.093. 

Ob nakupu navadne Urbane na TIC in STIC informatorji obiskovalce obvestijo o možnosti, da po končani uporabi katico vrnejo na mesto nakupa in dobijo povrnjena 2 evra. "Opozorijo jih, naj naložijo le toliko denarja, kolikor voženj nameravajo koristiti, saj morebitne razlike ne vračamo," poudarjajo v Turizem Ljubljana. 

O nevračanju dobroimetja so uporabniki obveščeni

"Dobroimetje na kartici se ne vrača, kot to določa dokument Splošni prevozni pogoji," pojasnjujejo na LPP. "Dobroimetje na kartici lahko uporabniki porabijo za vse storitve, ki so vključene v sistem enotne mestne kartice Urbana (vožnja z mestnimi avtobusi, storitve parkiranj, vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad)." 

Foto: Žurnal24 Eletronska urbana

V kratkem vpeljujejo novost

"Uporaba NFC Urbane bo v kratkem času omogočena uporabnikom vseh pametnih mobilnih telefonov, tudi uporabnikom iPhonov," napoveduje LPP. "Prav tako je v pripravi integracija sistema pametne denarnice VALÚ, kjer bo kartica Urbana lahko samostojna aplikacija ali v sistemu pametne denarnice, omogočala pa bo polnjenje kartice Urbana s spremenjeno blagovno znamko VALÚ Moneta, bančnimi karticami, nakazili s transakcijskega računa ali polnitvami na fizičnih prodajnih mestih."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:30 5. Avgust 2019.

    Dobroimetje se da dobiti nazaj, ampak na LPP blagajni. Potem pa nazaj na turistične informacije po 2 EUR za kartico. …

  • 07:21 5. Avgust 2019.

    Ne razumem, zakaj nekdo kupi kartico, ki jo ne potrebuje, sicer je pa o vsem obveščen v naprej.

  • 19:33 4. Avgust 2019.

    Za vsako storitev je potrebno obračunati in plačati DDV. Zdaj pa vi meni povejte, zakaj je mogoče, da se davek …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.