Dogovor o iranskem jedrskem orožju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po letih pogovorov o iranskem jedrskem programu je sedaj očitno le prišlo do preboja.
Oglej si celoten članek

Šesterica velesil in Iran so se, kot so sporočili v švicarski Lozani, namreč uskladili glede ključnih točk načelnega dogovora, rok za katerega se je sicer iztekel v noči s torka na sredo.

Da je prišlo do preboja, je na Twitterju prvo sporočilo nemško zunanje ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija je namreč poleg petih stalnih članic varnostnega sveta ZN - ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije - članica t.i. šesterice.

Da so se vendarle našle rešitve za odprta vprašanja in se lahko začne pisanje besedila načelnega dogovora, je sporočil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Podobno je skoraj istočasno tvitnil iranski predsednik Hasan Rohani in dodal, da se zdaj lahko začne delo na končnem dogovoru o iranskem jedrskem programu, rok za katerega se izteče 30. junija.

Za 19. uro je bila napovedana izjava za medije Zarifa in visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, ki bosta verjetno potrdila to, kar je v javnost že pricurljalo po drugih kanalih, in predstavila podrobnosti dogovora.

Tudi sama Mogherinijeva je že javila, da se veseli "dobrih novic".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.