Dogovor, referendum, tuberkuloza

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Minil je teden, v katerem so vsi rotili zdravnike, naj se že dogovorijo z vlado in nehajo jemati bolnike za talce. Vsaj ta zgodba se je končala, a je sprožila novo. Obeta se nam celo referendum.
Oglej si celoten članek

"Vsak dan, ne teden, bo stanje slabše," so v ponedeljek opozorili v združenju kirurgov, ko smo stopili v drug teden zdravniškega protesta. Opozorili so, da se lahko bolnik, ki čaka na nenujno operacijo, spremeni v bolnika, ki potrebuje nujno operacijo, če čakanje traja predolgo.

Od zdaj naprej bomo vsako nedeljo popoldne objavili pregled najpomembnejših dogodkov preteklega tedna.

Prekipelo je tudi ministru za zdravje Dorijanu Marušiču, ki je svetoval zdravnikom, naj raje začnejo stavkati. Med stavko morajo namreč zdravniki obvezno skrbeti za otroke, nosečnice, starostnike in obolele za rakom, medtem ko so bili tudi ti zaradi odpovedi soglasij za nadurno delo ogroženi.

V sredo zvečer sta nato Fides in vlada končno dosegla dogovor, njegovo bistvo je, da dežurstva ne bodo plačana kot doslej, ampak bo plačilo vezana na mesto oziroma zahtevnost dežuranja.

V novem tednu naj bi tako delo v vseh zdravstvenih ustanovah znova steklo normalno.

Če je denar za njih, je tudi za nas

Foto: Žurnal24 Janez Posedi

Je pa dogovor med zdravniki in vlado ujezil preostali javni sektor in to celo tiste, ki so prvotno že pristali na dogovor z vlado o zamrznitvi plač.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pravi, da bodo razmislili, ali bodo zdaj, ko je vlada popustila zdravnikom, res pristali na zamrznitev plač. Vse kaže, da bodo ravno zdravniki krivi, da se bo javni sektor ponovno združil. Predstavnik pogajalske skupine javnega sektorja, ki ni nikoli pristala na dogovor z vlado, Janez Posedi, že zbira podpise za referendum glede plačnega dogovora, in vse kaže, da bodo tudi tisti, ki so nanj že pristali umaknili svoje podpise, po načelu: „Če je denar za zdravnike, mora biti tudi za nas.“ Poleg tega je od srede jasno; stavka vsaj dela javnega sektorja zagotovo bo 27. septembra.

Protikorupcijska komisija razpadla še pred začetkom
Drugače je z datumom začetka dela nove protikorupcijske komisije. V torek je predsednik države Danilo Türk imenoval predsednika komisije Gorana Klemenčiča in dva člana Roka Praprotnika ter Jožeta Končana, a tri dni kasneje, je bila komisija že v razsulu.

"Ker ne želim delovati v organu, ki bo namesto podpore doživljal stalne očitke o političnosti in naklonjenosti eni politični opciji, se funkciji namestnika predsednika odpovedujem," je v petek v pismu Türku sporočil Končan. Zmotila so ga namigovanja, da sta ostala dva člana blizu sedanji vladi. Klemenčič je odgovoril, da ne sprejema argumentov o politizaciji komisije, Končanu pa poslal jasno sporočilo, koga si želi v komisiji: „Želim si pogumnih oseb, ki se ne bojijo pritiskov in novice sporočajo osebno in ne preko spleta.“

Predsednik republike mora zdaj poiskati novo ime, saj sedanji Kosovi komisiji mandat poteče konec meseca.

Tuberkuloza

Foto: Žurnal24 null

Delovni teden se je znova zaključil z zdravniki, pravzaprav z novico, da je medicinska sestra, ki je delala na ginekološki kliniki v Ljubljani, zbolela za aktivno tuberkulozo, ki je tretja najsmrtonosnejša bolezen na svetu.

Dobra novica je, da imamo v Sloveniji učinkovit sistem zdravljenja tudi te bolezni, slaba pa je, da je bilo z medicinsko sestro v kontaktu 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov. Vse bodo zdaj v roku enega meseca testirali. Tudi če so okuženi, obstajajo zdravila, a kaj ko inkubacijska doba bolezni traja eno leto, šele takrat si bodo lahko oddahnili, da je z njimi vse v redu.

Začetek predvolilne kampanje
Ker se je uradno začela v petek, nas v prihodnjih tednih čaka obilica dogodkov, zato več o tem raje v prihodnjih tednih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.