Dokler bo schengenska meja, še ne bo "doma"

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Joško Joras. Tudi ob včerajšnjem obisku so nas na tako imenovani evropski poti ustavili in popisali hrvaški policisti.
Oglej si celoten članek

"Ni res, da se z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo tudi jaz metaforično vračam v svojo domovino. Moje življenje zaradi tega ne bo nič lažje; dokler bo Schengen, verjetno ne bom zaživel normalno in bodo hrvaški policisti še kar izvajali represijo nad menoj. Napomembneje pa je, ali bo našim politikom uspelo ohraniti ta del ozemlja kot slovenskega oziroma da ga bo tako ocenilo mednarodno arbitražno sodišče," ocenjuje Joško Joras.

Kakšne bodo prednosti za Slovence, ko bo Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, si preberite tukaj.


"Po treh gladovnih stavkah in ko sem si uničil zdravje, mi je uspelo, da lahko do mojega doma brez carine pripeljem več kot liter mleka in pralni stroj ter da sem lahko svojo hišo na naslovu Sečovlje 1 obnovil z gradbenim materialom, ki sem ga kupil v slovenskem Mercatorju," dodaja. Ocenjuje, da je tudi materialno prizadet, saj bi v svoji hiši lahko gostil po 12 ljudi, a je vsakemu nadležen pregled na hrvaški mejni kontrolni točki, zato se ga turisti izogibajo. Do Jorasa smo včeraj prišli mimo zapornice po tako imenovani evropski poti (ta leži med slovensko in hrvaško mejno kontrolno točko); ko smo se hoteli vrniti proti slovenskemu mejnemu prehodu, nas je ustavila hrvaška policija, popisali so naše dokumente in nas izprašali, kaj smo počeli na območju med mejnima kontrolnima točkama in za kateri medij delamo. Po “Jorasovi” poti namreč nimamo pravice hoditi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:34 3. April 2013.

    Kaj pa bo pol pocel Joras, ce se SLO in HR zmenita. S tem mu odvzamejo vse veselje v njegovem …

  • 09:31 3. April 2013.

    Menim, da bi se SLO in HR morale sedaj dogovoriti, da Joško lahko mirno živi brez policijskega nadzora. Ko pa …

  • 09:29 3. April 2013.

    Levica bi najraje Slovenijo zaokrožila v predmestju Lj in konec. Kaj jih briga "periferija"...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.