Dolenjska voda ogrožena

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Bojazen. Če ne bo odločbe, ne bo vode za 60.000 ljudi in tovarno Krka.
Oglej si celoten članek

Kakšna voda bo v prihodnje tekla iz pip na Dolenjskem, kjer so jo lani morali prekuhavati kar 60 dni, je odvisno od projekta hidravličnih izboljšav vodovoda. Ta pa je obstal na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO), čeprav bi dela morala steči že naslednji mesec, da bi lahko počrpali zanj namenjen evropski denar.

Za Dolenjce zmanjkalo

"Šest let smo z MKO usklajevali projekt, nato so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), kjer naj bi izdali odločbo o državnem sofinanciranju, ugotovili, da so porabili že ves razpoložljiv denar," je pojasnil Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto, ki vodi projekt za pet dolenjskih občin. Da ne bi izgubili evropskega denarja, so, kot je dodal, celo predlagali, da bi občine pokrile državni delež, a so naleteli na gluha ušesa.

Še deset na istem

Na MGRT so nam povedali, da so prejeli dodatne zahtevke za 11 okoljskih projektov, med njimi tudi za dolenjski vodovod: "Vlada je sprejela sklep, da lahko izdamo nove odločbe, takoj ko prejmemo od MKO obvestilo o prostih pravicah porabe za posamezni projekt." Te naj bi, kot so pojasnili, zagotovili s prihranki pri projektih, prenosom druge faze nekaterih projektov v naslednje programsko obdobje 2014–2020 in prerazporeditvijo denarja iz tistih projektov, ki se ne izvajajo z načrtovano dinamiko. Obvestilo pričakujejo v začetku prihodnjega meseca.

Ne bo za Krkin Notol

"Ko dobimo odločbo, lahko v enem mesecu začnemo dela, a najkasneje marca, če želimo končati do sredine leta 2015, ko bomo še lahko črpali evropski denar iz prejšnje perspektive," je opozoril Križman. Novomeški župan Alojzij Muhič meni, da ni opravičila za zavlačevanje, saj ni vprašljiva le pitna voda za 60.000 prebivalcev, temveč tudi oskrba tovarne zdravil Krka, zato bodo predsednico Alenko Bratušek pozvali, naj jih nemudoma sprejme in ukrepa. "Krkin projekt Notol II bo leta 2015 potreboval bistveno več vode, kot je porabijo zdaj, a brez obnove jim je ne bomo mogli zagotoviti," je dodal Križman.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.