Dolg države na 45 odstotkov BDP

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Primanjkljaj sektorja država se je zaradi vključitve dokapitalizacije NLB v tekoče transakcije v prvem četrtletju 2011 povečal na 10,3 % BDP. Dolg države tako poskočil na 45 odstotkov BDP.
Oglej si celoten članek

Sektor država je v prvem četrtletju 2011 imel na tekočem računu primanjkljaj 879 milijonov evrov ali 10,3 odstotka Bruto domačega proizvoda (BDP), konsolidirani bruto dolg države pa je ob koncu tega obdobja znašal 16 385 milijonov evrov ali 45,2 odstotka BDP, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Glavni razlog za tako visok primanjkljaj države je bila dokapitalizacija NLB v znesku 243 milijonov EUR, ki je prikazana kot kapitalski transfer.

Brez dokapitalizacije NLB bi primanjkljaj države znašal 636 milijonov EUR ali 7,5 odstotka BDP, ali za 1,3 odstotne točke manj kot v prvem četrtletju 2010 (722 milijonov EUR ali 8,8 % BDP).

Skupni izdatki države so se v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta nominalno povišali za osem odstotkov, brez dokapitalizacije pa za 2,2 odstotka.

"Skupni prihodki pa so bili višji za 5,2 odstotka. Če ne bi upoštevali omenjene transakcije, bi se v javnih financah že drugo četrtletje zapored nadaljevala razmeroma ugodnejša gibanja, saj bi nominalna rast prihodkov za 3,0 odstotne točke prehitevala rast izdatkov (na letni ravni bi to vplivalo na relativno zmanjšanje primanjkljaja države za približno 1,3 odstotne točke BDP)," so sporočili iz SURS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:03 30. Junij 2011.

    ...hahahaha...seveda..na kolenih, ampak banda noče tega priznat...in mi še zalagamo grčijo...a sami nimamo niti za najnujnejše reči...bem ti tako državo...dajmo, …

  • jst
    11:56 30. Junij 2011.

    A hočte povedati da smo na slabšem kot Grčija???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.