Doma se usposabljajo za pol ceneje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sindikat ministrstva za obrambo je predstavil nekatere drugačne načine varčevanja v vojski od predlaganih.
Oglej si celoten članek

Med drugim sindikat predlaga prenos usposabljanj iz Nemčije v Slovenijo, zmanjšanje obsega pogodbene rezervne sestave in zmanjšanje izplačevanja povečanega obsega dela. S predlogom je že seznanil ministra Aleša Hojsa. Kot je povedal predsednik sindikata Darko Milenkovič, je sindikat pred enim mesecem ministru posredoval vprašanja o varčevalnih ukrepih, minister pa jim je odgovoril: "Izhaja, da bo v naslednjem letu 426 pripadnikom Slovenske vojske potekla pogodba o zaposlitvi, ki zaradi varčevalnih ukrepov najverjetneje ne bo podaljšana". O usposabljanju vojakov pri nas, pa je Milenkovič povedal: "Tri tedne usposabljanja enega pripadnika namreč stane 1500 evrov, s prenosom usposabljanj v Slovenijo pa bi lahko ta strošek prepolovili," pravi Milenkovič.

Prav tako v sindikatu predlagajo, da se v čim večjem obsegu zmanjša prostovoljno pogodbeno rezervno sestavo Slovenske vojske (SV). Vsak pripadnik omenjene sestave namreč po besedah predsednika sindikata državo stane 390 evrov bruto, vsi skupaj pa okoli sedem milijonov evrov letno. Varčevanje na tem področju pa po Milenkovičevem prepričanju ne bi bilo tako boleče, saj so vsi pripadniki pogodbene rezervne sestave še nekje zaposleni in imajo še druge prihodke.

Nagrade naj se izplačajo na koncu

Velike rezerve so po mnenju sindikata pri najemanju zunanjih izvajalcev za vzdrževanje in prehrano. Veliko tega dela bi lahko po prepričanju sindikata opravili sami pripadniki SV. Po mnenju sindikata bi bilo mogoče privarčevati tudi z znižanjem sredstev za povečan obseg dela, predvsem ko gre za nadomeščanja in povečano obremenitev, predlagajo pa tudi, da se nagrade ob zaposlitvi oz. podaljšanju pogodbe izplačajo na koncu obdobja in ne na začetku.

V sindikatu se prepričani, da bi lahko z omenjenimi predlogi privarčevali več, kot znaša predlagano zmanjšanje mase plač za pet odstotkov, in tako odpuščanje ne bi bilo potrebno. Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je ocenil, da je primer alternativnih predlogov varčevanja dober primer, kako je mogoče privarčevati, če se o tem povpraša ljudi, ki delajo v sistemu, v katerem se varčuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:35 24. Oktober 2012.

    "Nič nas ne sme presenetiti" - ali se spomnite tovariši teritorijalci!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.