Domače korenine krize

Foto: Žurnal24
Ekonomist. Anketiranci pravilno ugotavljajo, da je kriza le delno vezana na svet, pravita ekonomista.
Oglej si celoten članek

 

Foto: Žurnal24

 

Kriza. Kar 81 odstotkov Slovencev meni, da je trenutna kriza v Sloveniji posledica notranjih razmer, le 18 odstotkov pa, da je posledica svetovne gospodarske krize. Tako je pokazala Valiconova spletna anketa, ki jo je med 531 anketiranci opravil med 27. oktobrom in 4. novembrom.

Zakuhala se je tukaj
“Kriza je samo delno vezana na svet, zakuhala pa se je tukaj; že sredi 90. let z bizarnim privatizacijskim sistemom in nedelovanjem pravne države,” je prepričan ekonomist Rado Pezdir.

Da je večinska presoja anketirancev ustrezna, meni tudi ekonomist Bogomir Kovač: “Mi smo v tem obdobju pokazali, da smo se relativno slabše odzvali. Tudi sicer je naša sposobnost prilagajanja in protikriznega odzivanja skromnejša.”

Črna prihodnost
Med anketiranimi jih kar 51 odstotkov meni, da bo prihodnje leto podobno letošnjemu, 41 odstotkov pa, da se bo kriza zaostrila. Le sedem odstotkov jih meni, da bo krize prihodnje leto konec. “To je presenetljivo dobra ocena,” pove Kovač. Po njegovi oceni je za tolikšno pesimistično naravnanost kriva večina makroekonomskih kazalnikov doma in po svetu, ki ne dopušča optimizma. “Večina jih ne pričakuje izboljšanja, kar so v bistvu neka realna pričakovanja,” pa meni Pezdir, ki dodaja: “Pri tem ekonomskem gibanju v naslednjih dveh letih ni razloga za posebni optimizem.”

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.