Domnevni morilec Janka Jamnika zahteva tuje izvedence

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Milko Novič, ki je osumljen umora direktorja, trdi, da je nedolžen. Tožilstvo, ki obdolženemu očita umor iz brezobzirnega maščevanja na zahrbten način pravi, da ima vse dokaze za to.
Oglej si celoten članek

Na sodišču je bil predobravnavni narok v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Obtoženi Milko Novič dejanja ni priznal, zato sledi sojenje. Grozi mu do 30 let zapora. 

Foto: Žurnal24 Milko Novič

"Krivde za obtožbe ne priznavam," je dejal obtoženi Milko Milko Novič, ki ga obtožujejo, da je umoril direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Ob tem je soprogi in hčerki pokojnika izrekel sožalje:"Prvič sem v situaciji, da izrečem sožalje soprogi in hčerki za dejanje, v katero absolutno nisem vpleten." 

Da Novič ni kriv, je prepričan njegov odvetnik Jože Hribernik in to je ponovil tudi ob odhodu iz sodne dvorane: Sam sem trdno prepričan, da Novič s to zadevo nima nič in da so ga lepo namočili," je dejal.

Pri Noviču našli sledi streljanja

Kar se tiče sledi straljanja, ki so ga pri njem našli na policiji, obramba meni, da se je z njimi "okužil", ko se je za pogovor s policisti, da mu odvzamejo bris, oblekel v zimski plašč, s katerim je bil pred slabim letom na strelišču:"Delcev na njegovi obleki, na pohištvu, celo na psu, niso našli, našli so jih v plašču, sa katerim je prišel na policijo. To smo pojasnili, izvedenec Sablič namreč meni, da se je to zgodilo takrat, mi pa menimo, da je bil obdolženi v istem plašču na strelišču, kjer je straljal. Ti delci se ohranijo, kar je strokovno utemeljeno in to dokazujeta tudi izvedenca iz Zagreba ter izvedenec iz Inštiututa Jožef Stefan, ki sta popolnoma povozila izvedenca Sabliča, saj sta ugotovila, da je nejgovo mnenje nestrokovno in da se takšni delci lahko ohranijo tudi v obleki," je dejal odvetnik Hribernik.

Obramba zahtevala izločitev izvedenca

Balistični izvedenec France Sablič je direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je bil nekoč del notranjega ministrstva. Povezava s policijo in dejstva, da je Sablič v predkazenskem postopku policiji poslal tehnične podatke o sodelovanju Kemijskega inštituta z NFL-jem, pri obrambi vzbuja dvom o nepristristranskosti, zato je predlagala zločitev njegovega izvedenskega mnenja. 

Umorili so ga, ko je prišel na službeno zabavo 

Foto: Anže Petkovšek streljanje vic

16. decembra ob 19.40 se je direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik pripeljal na parkirišče lokala Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani. V lokalu so že bili njegovi zaposleni, ki so na novoletni zabavi čakali na direktorjev uvodni govor, ki ga nikoli ni bilo. Po navedbah sodišča je namreč pred lokalom čakal še 59-letni Milko Novič, ki je je po domnevah tožilstva do Jamnika gojil stare zamere. Novič naj bi Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil.

Da se nekaj dogaja je dve minuti pozneje opazil Tine H., ki je ob parkiranju na tleh zagledal krvavečega moškega. Ob prihodu policije je Jamnik še kazal znake življenja.

Jamnika likvidirala mafija?

Medtem, ko so se zdravniki v UKC- ju borili borili za njegovo življenje, so forenziki na kraju dogodka našli tulec naboja kalibra 7,65 milimetra. Jamnik je zaradi posledic dveh strelov v glavo 19. decembra umrl, v javnosti pa so začele krožiti različne teorije teorije o tem, kdo je njegov morilec. Govorilo se je celo o italijanski mafiji. 

Preiskovalci so po pogovorih s svojci in zaposlenimi ugotovili, da obstaja vsaj šest ljudi, s katerimi je imel spore in na koncu prišli do Milka Noviča. Med drugim so pri njem našli prisotnost smodniških delcev, ki so ustrezali tistim s kraja dejanja. Noviča pa  bremeni tudi  vklop bazne postaje njegovega mobilnega telefona na kraju zločina, kjer po lastnih besedah ni bil nikoli, vendar tega ni znal pojasniti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:19 3. September 2015.

    Naj položi dpozit za njihov angažman in če ni kriv naj se mu ga vrne , če pa je , …

  • 23:42 2. September 2015.

    Bullshit. Jamnik je umrl zaradi svojega dela, ne zaradi nekega ljubosumja. Novič je pa priročen kozel. Ne pozabit na podobnosti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.